Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е регистрирано на 10 км северозападно от град Шияк в Албания, съобщи американски геофизичен институт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кадър: Туитър

Трусът, станал на дълбочина 10 км, е засечен към 4 часа местно време (към 3 ч. по Гринуич). По първоначални данни няма жертви или пострадали. Слабо е усетен и на територията на България.   

Източници на Асошиейтед прес са съобщили за напукани стени в жилищата им. Местни жители са били видени да напускат домовете си. За момента няма информация от страна на властите какви щети има нанесени.


Към този момент няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания, регистрирано малко преди 4 ч. тази сутрин. Епицентърът на труса е на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море. Има разрушени сгради, засега няма информация за пострадали хора.

По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.

Не са постъпили данни за пострадали български граждани или за загубена връзка с наши сънародници в Албания. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Припомняме, че на 21 септември Албания бе разтресена от силно земетресение от 5,6 по Рихтер, което нанесе сериозни щети.

Снимка: БТА/АР