Вандали изцапаха с черна боя табелите на улица "Пени Лейн" в Ливърпул, получила световна известност благодарение на едноименната песен на английската група "Битълс". Те заподозряха, че тя е кръстена в чест на търговец на роби. Това съобщи в. "Ивнинг Стандард", цитиран от ТАСС.

Освен изцапването на самите табели, над тях неизвестните извършители изписваха думата "расист". Кметът на Ливърпул Джо Андерсън обаче заяви, че улицата не е кръстена в чест на търговеца на роби Джеймс Пени, както може да са си помислили вандалите, а името й идва от пункт за заплащане на такса за преминаване, който някога много отдавна е бил на това място.

Той добави, че независимо от призивите не възнамерява да преименува улицата, близо до която е живял Джон Ленън. Заедно с Пол Макартни двамата я възпяват в едноименната песен от 1967 г.

Статуя на военнослужещ от армията на Конфедерацията през Гражданската война в САЩ беше демонтирана в центъра на град Норфолк (щата Вирджиния), съобщи в. "Вирджиниан пайлът".

Паметникът, който е поставен през 1907 г., символизирал събирателния образ на войника от конфедералната армия, наричан в американската култура Джони Реб. При свалянето на статуята беше използван строителен кран. "Това е като игра на шах. Това е последната фигурка на дъската", заяви пред изданието местният жител Джонатан Рамирес, който наблюдаваше процеса.

"Вирджиниан пайлът" отбелязва, че властите в Норфолк в продължение на много години са обсъждали възможността да демонтират монумента и са решили да го направят сега, за да не предприемат протестиращите самостоятелни опити да свалят статуята, при които някой да пострада.