Експерти изследваха днес останките, намерени в две костници във Ватикана в хода на издирването на изчезналата преди 36 години Емануела Орланди, и заключиха, че в тях няма кости, които да са достатъчно нови, че да бъдат сметнати за нейните, предаде Франс прес.

Хилядите кости и костни фрагменти бяха извадени от гробниците на 20 юли. Гробниците се намираха в подземието на Папския тевтонски колеж. Джовани Аркуди, съдебният лекар, който анализира костите, не е намерил сред тях никаква костна структура, която да датира от период след края на 19-и век.

 

Предполага се, че останките, извадени от гробниците, са били прехвърлени там по време на ремонтни дейности в тевтонския колеж и в съседното гробище. Това е станало между 1970 и 1980 г. Сред останките може да са тези на две принцеси, погребани през 19-и век в гробището. Техните гробове бяха претърсени в началото на юли, след като семейството на Орланди получило анонимно писмо, че тленните й останки са в един от тях. Но при отварянето на гробовете не бяха намерени никакви нейни тленни останки, нито дори тези на принцесите.

Dir.bg припомня, че 60-годишният брат на изчезналата Емануела Орланди - Пиетро Орланди, който е и адвокат, издирва сестра си от 36 години.

Според него, шест месеца след изчезването на Емануела папа Йоан Павел Втори, който посетил семейство Орланди, им казал, че става дума за случай на международен тероризъм, разказва Пиетро. Той твърди, че в този ден обаче папата е сложил на везни изчезването и имиджа на църквата. Той е направил избор и от този ден е имало омерта по случая, твърди Пиетро.

Братът на Емануела си спомня нейния талант да свири на пиано и на флейта и как тя си мечтаела да стане известна музикантка. Емануела един ден му казала, че за нея ще се говори във всички медии, но смятала, че ще е заради музикалните й заложби, а не поради други причини, споделя Пиетро.

След извършените разследвания за проверка на състоянието на посочените места, беше установено, че гробът е бил отварян поне веднъж и че датирането на статуята е различно от това на плочата. Трябва да се спомене, че относно случая Орланди през последните години се появиха най-различни обяснения, които по-късно са се оказали неоснователни. 15-годишната Емануела, дъщеря на ватикански служител и жителка на Ватикана, е видяна за последно на 22 юни 1983 г., докато излизала от урок по музика в Рим.