Нищо не беше открито в двата гроба, отворени днес в гробище във Ватикана като част от разследването на изчезването на ватиканската гражданка Емануела Орланди, предаде ДПА. Единият гроб е напълно празен, а в другия няма човешки останки, каза в изявление говорителят на Светия престол Алесандро Джизото.

Ватиканското правосъдие разреши отварянето на гробовете, за да се провери дали в тях не се намират тленните останки на Емануела Орланди, изчезнала безследно преди 36 години. Предполагаше се, че в гробовете, отворени днес, са били положени тленните останки на две принцеси, живели през 19-и век, отбелязва Франс прес.

 

Радио Ватикана съобщава, че операциите по есхумацията са започнали тази сутрин в 8.15 ч., след молитва пред двата гроба, водена от ректора на Тевтонския колеж. "В момента не е възможно да се предвиди времетраенето и срока за приключване на такива операции, в които участват около петнадесет души". Това съобщи "временният" директор на Ватиканския пресцентър Алесандро Джизоти.

"По-конкретно - уточни Джизоти - персоналът на Фабрика ди Сан Пиетро работи по откриването и затварянето на гробовете, а придобиването на находките се осигурява от проф. Джовани Аркуди, подпомаган от неговия персонал, в присъствието на вещо лице, назначено от адвоката на семейство Орланди. Присъстваха Промоторът на правосъдието на Трибунала на Ватикана, проф. Джан Пиеро Милано и неговият заместник проф. Алесандро Диди и командващият Ватикански жандармерийски корпус Доменико Джани.

Както е посочено в постановлението на Промотора на правосъдието на Държавния ватикански трибунал, операциите се отнасят до "Гробa на ангела" на принцеса София фон Хоенлохе и прилежащия гроб на принцеса Карлота Федерика ди Меклембург. Тъй като гробът, посочен от адвоката на семейство Орланди, Ангел, който държи в ръцете си отворена книга с надпис "Requiescat in pace", касае два съседни гроба и двата с подобни плочи, Промотора на правосъдието разпореди отварянето и на двата, за да се избегнат евентуални недоразумения. Поради процедурни причини и в съответствие със секретността на разследването, заключи Джизоти, "самоличността на роднините на двете погребани принцеси няма да бъде разкрита; очевидно те са потомци, които са били информирани за операциите и които, в името на истината, са гарантирали своята разположеност и пълно сътрудничество със Светия престол и по-специално със Службата на промотора на правосъдието ".

Протестираща поиска правосъдие за Емануела

Снимка: БТА

Операцията по ексхумацията приключи в 11.15 ч., след което Алесандро Джизоти потвърди отрицателния резултат:

"Не бяха открити човешки останки или погребални урни. При внимателната инспекция на гроба на принцеса Софи фон Хоенлохе бе открито голямо подземно отделение с размери около 4 на 3.70, напълно празно. При операцията на втория гроб-саркофаг на принцеса Карлота Федерика ди Меклембург не бяха намерени човешки останки. Членовете на семейството на двете принцеси бяха информирани за резултатите от изследването. Допълнително се извършват документални проверки по отношение на структурните интервенции, извършени в района на тевтонското гробище, в първа фаза в края на деветнадесети век и във втора по-скорошна фаза между 60-те и 70-те години - допълни Джизоти. В края на операциите искаме да повторим, че Светият престол винаги е проявявал внимание и близост до страданията на семейство Орланди и по-специално към майката на Емануела. Такова внимание бе проявено и при специфичното искане на семейството да се извърши проверка в тевтонското гробище".

Решението за отварянето на двата гроба е резултат от разследвания, по време на които Службата на промотора на ватиканския трибунал - с помощта на Жандармерийския корпус - извършиха проучвания за възстановяване на основните съдебни етапи на този дълъг, болезнен и сложен случай. Трябва да се припомни, че по правни причини разследващият орган на Ватикана не е компетентен да разследва изчезването на Емануела Орланди в Италия; освен това разследванията, които са били провеждани от италиански следователи - от най-ранни етапи - са извършвани със съвестност и професионална строгост. Затова ватиканската инициатива се отнася само до установяването на евентуалното погребване на тялото на Емануела Орланди на територията на Ватикана.

Операцията на 11 юли е само първата фаза от поредица предварително планирани разследвания, които след отварянето на гробовете и събирането и каталогизирането на останките, ще бъдат подложени на експертиза за установяване на датирането и за сравнение на ДНК.

На 4 март т.г. държавният ватикански секретар кардинал Пиетро Паролин потвърди, че е получил писмо от семейство Орланди с молба за отварянето на гробовете на тевтонското гробище във Ватикана във връзка с изчезването на младата жена през 1983 година, когато е била на 15 години.

Молбата на семейство Орланди идва след анонимен сигнал, получен миналото лято от адвокатката на семейството Лаура Сгро, отправен чрез писмо с прикачена снимка на гробището и думите: "Търсете там, където показва ангелът". В гробището има статуя на ангел, който държи лист с латински надпис "Requiescat in pace", "Почивай в мир". На погребалната плоча има надпис, посветен на княгиня София и княз Густав фон Хоенлохе, който през 1857 г. е назначен за архиепископ от папа Пий IX.

Братът на Емануела Орланди - Пиетро я издирва вече 36 години

Снимка: БТА

А иначе 60-годишният брат на изчезналата Емануела Орланди - Пиетро Орланди, който е и адвокат, издирва сестра си от 36 години.

Според него, шест месеца след изчезването на Емануела папа Йоан Павел Втори, който посетил семейство Орланди, им казал, че става дума за случай на международен тероризъм, разказва Пиетро. Той твърди, че в този ден обаче папата е сложил на везни изчезването и имиджа на църквата. Той е направил избор и от този ден е имало омерта по случая, твърди Пиетро.

Тридесет години по-късно братът на Емануела се среща за кратко с папа Франциск 15 дни след избирането му. Тогава Франциск му казал, че Емануела е на небето. Пиетро отвърнал, че се надява, че тя е все още жива и че той ще му помогне да стигне до истината. Тогава Франциск му казал отново, че Емануела е на небето. Тогава Пиетро си казал, че щом един папа и държавен глава казва, че Емануела е мъртва, в момент, в който все още незавършеното разследване не позволява да се заключи жива ли е или не тя, то той е знаел нещо повече от останалите. Пиетро повече не се е срещал с Франциск.

Братът на Емануела си спомня нейния талант да свири на пиано и на флейта и как тя си мечтаела да стане известна музикантка. Емануела един ден му казала, че за нея ще се говори във всички медии, но смятала, че ще е заради музикалните й заложби, а не поради други причини, споделя Пиетро.

След извършените разследвания за проверка на състоянието на посочените места, беше установено, че гробът е бил отварян поне веднъж и че датирането на статуята е различно от това на плочата. Трябва да се спомене, че относно случая Орланди през последните години се появиха най-различни обяснения, които по-късно са се оказали неоснователни. 15-годишната Емануела, дъщеря на ватикански служител и жителка на Ватикана, е видяна за последно на 22 юни 1983 г., докато излизала от урок по музика в Рим.