Изригването на вулкана Агунг на индонезийския остров бали закова за дълъг период вниманието на световните медии, макар че за живеещите в съседство с планината индонезийци той не е някаква новина.

От 139 активни вулкана в Индонезия, власите в момента са дали статус на "най-опасни" на 18.
Това говори за деформация на земната кора в региона или за нараснала вулканична активност.
По цялата планета, през изминалата 2017 година ежеседмично в активна фаза на изригване са били между 14 и 27 вулкана.
Най-голямо количество активни вулкани има в т. нар. "Тихоокеански огнен пръстен", където се срещат и "подпъхват" една под друга в така наречените зони на субдукция, няколко  тектонични плочи.

Вулкани има както на сътворени от самите изригвания вулканични острови, така и във вътрешността на континентите, но и огромен брой - по океанските дъна.

Съвременните вулканични изригвания не могат да се сравняват с големите катастрофални вулканични събития от миналото, които ги превъзхождат като отделени енергия, лава, пирокластични материали и пепел в пъти, а някои - и порядъци.

Все пак, кои са, според вулканолозите, най-опасните вулкани през предстоящата 2018 година?

Първата група вулкани е в Карисима, Япония. Те са сравнително млади и първото изригване там е фиксирано през 722 година, т.е преди по-малко от 1500 години. Един от вулканичните конуси в групата, Симое, се взриви на 6 октомври миналата година  и  изхвърли вулканична пепел на километри височина.

Вулканичната планина Киришима в Япония

Мерапи, Индонезия.
Това е един от най-опасните индонезийски вулкани, заради честите му изригвания  и плътно населени склонове.

Вулканът Мерапи

Ерайваййокюдл, Исландия.
Поредният вулкан с трудно произносимо име, след събрата си Ейяфятлайокутл.
Този вулкан се е взривявал два пъти от заселването на Исландия, вкл. най-мощното през 1363 второто, през 1427-28 години.
При всяко от тези изригвания, той е причинявал наводнения от подземните зи камери-езера и големи жертви сред населението.
Според сеизмолозите, подземната сеизмична активност и трусове през последните месеци показват вероятност за бъдещо изригване на това чудовище.

Вижте снимка на Ерайваййокудл

Попокатепетел, Мексико.

Известният със звучното си име още от училищните учебници по география вулкан, е най-големият в Мексико.
Той изригва  и  в момента, като през последните месеци, сравнително вялото изригване причинява слаби взривове с изхвърляния на вулканични материали на няколко километра височина  и временни "пепеловалежи" в околностите. Вулканът се намира на 70 километра от столицата Мексико Сити, един от най-големите световни мегаполиси.

Попокатепетел


Вилярика, Чили.
Покритият със сняг вулкан е един от няколкото известни такива в света, притежаващи собствено активно езеро от лава.
Постепенно нарастване на подземната сеизмична активност, както и  фонтани от лава с височина над 200 метра са фиксирани през ноември миналата година.

Вижте снимка на чилийския вулкан Вилярика

Последният от половината дузина потенциално най-опасни вулкани през тази година, според вулканолози, е американският хавайски "бисер" Килауеа.

Той е много популярен, освен с местоположението си на райските тропични острови и с факта, че изригва в непрекъснато, вече в  продължение на 35 години базалтова лава.
Едва  ли има причина това отделяне на гореща лава да спре точно сега.
Изригването на лава продължава и периодично образуваният купол се срива под собствената си тежест  и горещата разтопена тежка скала се излива в Тихия океан.