"Батарея от зенитно-ракетната система С-300 ще защитава руската военноморска база в сирийския град Тартус и руските бойни кораби в района", заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

По-рано западни медии съобщиха, че ПВО система С-300 ще бъде разположена в Сирия.

"Действително, в Сирия бе доставена батарея от зенитно-ракетната система С-300. Тя е предназначена за обезпечаване сигурността от въздуха на военноморската база в Тартус и намиращите се в крайбрежната зона кораби от руските ВМС", заяви Конашенков.

Той отбеляза, че "не е съвсем разбираемо" защо решението за разполагане на С-300 в Сирия "е предизвикало такова вълнение у западните колеги".

"Напомням, че С-300 е изключително отбранителна система и не представлява никаква заплаха за никого. Освен това по-рано, както ви е известно, в района имаше аналогична система в морски вариант - комплексът "Форт", с който е оборудван ракетният крайцер "Москва" от Черноморския флот", добави генералът.

Днешното съобщение идва след като вчера САЩ решиха да преустановят преговорите си с Русия по примирие в Сирия заради пълното унищожение на най-голямата болница в държаната от бунтовниците част на Алепо при въздушни удари, отбелязва Франс прес.

През ноември Русия разположи в Сирия най-новата си зенитно-ракетна система С-400 във военновъздушната си база в Хмеймим за обезпечаване сигурността на полетите на руската бойна авиация в страната.