Израелската армия обяви днес, че е започнала да разрушава тунели, прокопани от групировката Хизбула от ливанска територия към Еврейската държава, предаде ДПА.

На брифинг тази вечер говорителят на израелската армия Йонатан Конрикус каза, че втората фаза от операция "Северен щит" е започнала. Първата фаза беше свързана с установяването и разкриването на тунелите. Досега армията е открила 4 тунела, каза Конрикус.

Армията посочи, че ще използва разнообразни методи, за да унищожи или за да обезпечи, че тунелите "няма да могат да бъдат използвани от терористичната организация Хизбула и ще й попречат да осъществи плановете си".

Местните власти вече са уведомени за възможно унищожаване на тунелите и са издадени предупреждения никой да не ги приближава от ливанска страна.

ООН предупреди вчера срещу "провокативни действия" и "повишена риторика" докато нейни представители инспектираха тунелите.

Миротворческата мисия на ООН в Ливан ЮНИФИЛ разположи допълнителни сили и екипи за свръзка в проблемни райони по протежение на границата, а Ливан беше помолен да помогне за откриването и разрушаването на тунелите.

ЮНИФИЛ съобщи, че е идентифицирала 4 тунела след инспекция южно от синята гранична линия.