Израелската армия призова всички жители на град Газа да го напуснат, а наблюдателите предположиха, че това е знак за нова мащабна военна операция, предадоха ДПА и БТА.

Хората трябва да напуснат града в северната част на ивицата Газа към градовете Деир ал Бала и Ал Завия в централната част на палестинския анклав, се казва в призива, разпространяван на арабски език от военен говорител.

Той описа и маршрутите, които засегнатите трябва да използват, без да пресичат контролни пунктове. Град Газа е опасна военна зона, предупреди говорителят.

Израелските медии съобщиха, че армията разпространява листовки в града от сутринта и принуждава хората да го напуснат.

През последните седмици военните призоваха жителите на няколко квартала на града да напуснат домовете си. Оттогава се проведоха тежки сражения в няколко квартала, сред които и "Шеджая". Последният призив гласи да се напусне целия град. 

Израелските сили днес засилиха офанзивата си в северна и централна Газа, часове след като въздушен удар по палатков лагер уби повече от 25 души по данни на палестинските здравни власти, в момент, когато се очакваше да бъдат подновени преговорите за прекратяване на сраженията, предаде Ройтерс.

Ислямистката групировка "Хамас" заяви, че подновената израелска кампания вчера е убила повече от 60 палестинци в анклава. "Хамас" допълни, че действията на Израел са предпоставка за провал на усилията за постигане на примирие в деветмесечната война на преговорите, които днес ще бъдат подновени в Доха.

При вчерашния въздушен удар по училище в град Абасан, източно от Хан Юнис в южната част на Анклава, загинаха поне 29 души, повечето от които жени и деца, казаха палестинските здравни власти.

Израелската армия каза, че проверява сигнали за пострадали цивилни. Армията заяви, че инцидентът е станал при удар с "високоточен управляем боеприпас", нанесен по боец на "Хамас", участвал в нападението срещу Израел на 7 октомври, което предизвика израелската атака срещу Газа.

Днес израелските сили засилиха нахлуването в два района на град Газа. Според жителите войници са извършили обиски на къщи в някои части на града, а някои къщи дори са били обстреляни от танкове.

Израелските сили са патрулирали по главния път към крайбрежието, снайперисти са заели позиции по покривите на някои стабилни високи сгради, а танкове са били разположени в централата на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА), казват още гражданите.

В изявление на израелските военни се казва, че продължават операциите в град Газа срещу бойци на "Хамас" и нейния съюзник "Ислямски джихад", които според тях са използвали сградите на УНРВА като база за нападения. След разкриването на коридор за улеснена евакуация на цивилното население, военни от Израелските сили за отбрана са извършили целенасочена атака над структурата, ликвидирали са терористите в близък бой и са открили голямо количество оръжия, допълни израелската армия.

Палестинският Червен полумесец заяви, че е получил десетки отчаяни обаждания от жители на град Газа, но екипите му не са могли да стигнат до тях заради засилените бомбардировки.

Според здравните власти на контролираната от "Хамас" територия, повече от 38000 палестинци са били убити в Газа от началото на войната.

Войната избухна, когато на 7 октомври бойци на "Хамас" навлязоха в южната част на Израел, убиха 1200 души и взеха около 250 заложници в Газа, според израелски данни.