Още от юношеството си боец в редовете на ционистките въоръжени сили преди създаването през 1948 г. на държавата Израел, Харари гради продължителна кариера в израелската армия, а после и в израелската разузнавателна служба "Мосад", превръщайки се в нейна митична фигура, съобщи АФП, позовавайки се на израелския печат.

Харари отговаря за вербуването на тайни агенти и ръководи отдел "Цезарея", начело на операциите на Мосад, припомня БТА. Той създава отряд "Кидон", чиято задача е да ликвидира в чужбина извършители на атентати срещу Израел.

Майк Харари оглавява операция "Божи гняв" за елиминиране на убийците на 11 израелски атлети по време на Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен, но подава оставка, след като през 1973 г. в Норвегия марокански сервитьор е убит от службата му по грешка, объркан с втория човек в "Организация за освобождение на Палестина" Али Хасан Саламех. Саламех в крайна сметка бива убит през 1979 г. в Ливан при взривяването на колата му по пряко нареждане на Майк Харари.

Твърди се, че след като се е пенсионирал от израелското разузнаване, Харари е работил за панамския диктатор Мануeл Нориега, преди той да бъда свален от американците през 1989 г.

Израелският шпионин е увековечен от Стивън Спилбърг във филма му "Мюнхен" от 2005 г., като в неговия образ се въплъщава актьорът Моше Ивги.

Израелският министър на отбраната Моше Яалон почете днес паметта на Харари в комюнике, в което говори за неговата смелост и креативност.

"Влиянието на Майк Харари върху "Мосад" и върху поколения бойци се чувства до днес и ще се запази още години наред", отбелязва Яалон.