Израелската армия е поразила "почти цялата иранска инфраструктура" в Сирия, заяви днес министърът на отбраната Авигдор Либерман, цитиран от Ройтерс.

На конференция в град Херцлия, близо до Тел Авив, посветена на въпросите на сигурността, Либерман отбеляза, че нито една иранска ракета не е достигнала Израел. Всички ирански ракети или са били свалени от израелската противовъздушна отбрана, или изобщо не са достигнали територията на Израел.

Либерман даде да се разбере, че Израел не се стреми към ескалация с Иран, и изрази надежда, че няма да се стигне до такава. "Надявам се тази глава да е затворена и всеки да е получил посланието си", подчерта той. "Иран трябва да знае, че ако при нас вали дъжд, при тях ще е истински потоп", допълни той.

От своя страна официалният говорител на израелската армия Йонатан Конрикус допълни, че страната му няма интерес от ескалация на конфликта, но е готова и за такова развитие на ситуацията. Той съобщи, че Израел е информирал Русия преди да нанесе ответните удари срещу ирански военни обекти.

Малко след полунощ иранските сили в Сирия изстреляха ракети по израелски военни бази на окупираните Голански възвишения. В отговор Израел нанесе удари по ирански цели на сирийска територия.

На Голанските възвишения сирените дадоха през нощта сигнал на местните жители да се укрият в убежища, а тази сутрин децата отидоха на училище.