Съединените щати са готови да финансират воденето на войната в Украйна "до последния украинец", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Песков каза това в коментар за посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Киев. По-рано през деня Блинкън пристигна на необявена предварително визита в украинската столица. Очаква се държавният секретар на САЩ да обяви отпускането на нова помощ за Украйна в размер на над 1 милиард долара, заяви телевизия Си Ен Ен, която се позова на високопоставен представител на Държавния департамент.

"Чухме нееднократни изявления, че (американците) възнамеряват да помагат на Киев толкова дълго, колкото е необходимо", заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин пред журналисти.

"С други думи, ще продължат да поддържат Украйна в състояние на война и да водят тази война до последния украинец, без да жалят пари за това. Така го възприемаме. Ние го знаем. Това няма да се отрази на хода на специалната военна операция", каза Песков.

Визитата на Блинкън дойде на фона на контранастъплението на Украйна срещу руските въоръжени сили, което навлезе в четвъртия си месец с постигнати дотук минимални успехи, отбелязва Ройтерс.

В медийни публикации бяха цитирани неназовани американски официални представители, които заявяват, че контраофанзивата върви твърде бавно и е спъвана от лоша тактика. Тези критики силно подразниха Украйна и дори накараха външният министър Дмитро Кулеба да каже на критиците "да млъкнат".

Въпреки твърдата американска подкрепа за Украйна от началото на войната няколко кандидати за президентската номинация на Републиканската партия поставиха под въпрос помощта за Киев, а това породи опасения дали САЩ ще могат да продължат да подкрепят Украйна на същото равнище, както досега, когато надпреварата за изборите през 2024 г. навлезе в разгара си.

Американското правителство досега е предоставило на Украйна оръжие и друга военна помощ за над 43 млрд. долара. Ройтерс съобщи в петък, че тази седмица ще бъде обявен нов пакет с подкрепа.

Киев се надява да получи от произвежданите от САЩ изтребители Ф-16, каквито обещаха да предоставят редица натовски съюзници.

Посещението на Блинкън има за задача да задържи вниманието на американската общественост върху войната и това, както се изрази високопоставен служител на Държавния департамент, "да не се позволява на диктатори и автократи да откъсват парчета (територия) от съседите си и да им се разминава безнаказано".

"Това е и добър повод да напомним на американския народ защо това е важно", каза той.

Блинкън се срещна с Кулеба и след това заяви: "Искаме да сме сигурни, че Украйна има това, от което се нуждае, не само за да успее в контранастъплението, но и в дългосрочен план, за да се уверим, че разполага със силни възпиращи средства". Държавният секретар на САЩ даде да се разбере, че страната му ще бъде редом до Украйна, докато тя възстановява и укрепва своята икономика и "изгражда силна демокрация".

Ръководителят на американската дипломация "стана първият мой чуждестранен колега, започнал деня си в Киев, отдавайки почит в Берковецкото гробище на нашите паднали герои", написа украинският външен министър. Той определи този жест като "знак на уважение към всички украински воини, дали живота си за нашата свобода и право на живот".

Предвидено е Блинкън да се срещне в Киев и с украинския президент Володимир Зеленски.

Обществената подкрепа за помощта за Украйна е силна, но според скорошно проучване по поръчка на Си Ен Ен вече малко над половината американци са против предоставянето на още финансиране на Киев.

През август президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителни разходи в размер на около 40 млрд. долара, включително 24 млрд. за Украйна и други международни нужди.

Искането може да срещне съпротива в Конгреса, където някои крайнодесни републиканци - особено тези с тесни връзки с бившия президент Доналд Тръмп - желаят да се намалят милиардите, които Вашингтон отделя за Украйна.

Сега Блинкън се очаква да обяви отпускането на нова помощ за Украйна в размер на над 1 милиард долара.