Ново видео с Евгений Пригожин се разпространява в Телеграм. Каналът "Сива зона", за който се смята, че е свързан с частната военна компания "Вагнер", твърди, че видеото е записано малко преди смъртта на Пригожин.

В него той е облечен в камуфлажни дрехи и прави обръщение от движещ се автомобил.

Във видеото Пригожин казва, че е в Африка и ще бъде там през втората половина на август. Иронично е, че на записа той говори за слуховете за ликвидирането му и уверява, че всичко е наред.

"За тези, които обсъждат дали съм жив или не, какво правя - в момента е уикенд, втората половина на август 2023 г., аз съм в Африка."Така че за хората, които обичат да обсъждат ликвидирането ми или моя личен живот, колко печеля или каквото и да е друго - всичко е наред", каза Пригожин, махвайки с ръка.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди местоположението или датата на видеото, заснето в движещ се автомобил. Камуфлажното облекло и шапката на Пригожин, както и часовникът на дясната му ръка, съответстват на външния му вид във видео, публикувано на 21 август, за което той също твърди, че е заснето в Африка.

Споменаването на "уикенд" предполага, че най-новият клип трябва да е направен на 19 или 20 август, само три или четири дни преди Пригожин, заедно с други висши фигури на "Вагнер" и телохранители да загинат на 23 август в самолетна катастрофа северно от Москва.

 

Думите на Пригожин във видеото показват, че той си дава сметка за рисковете за живота му.

Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположението, че президентът Владимир Путин е убил Пригожин за отмъщение, но каза, че разследването на катастрофата проучва и възможност за умишлена намеса.

Пригожин беше погребан във вторник на Пороховското гробище в родния му град Санкт Петербург.

Въпреки че смъртта на Пригожин бе официално потвърдена след ДНК анализ на тленните останки на загиналите, мнозина все още се съмняват, че той е мъртъв и чакат още по-убедителни доказателства.

Кийр Джайлс, анализатор в базирания в Лондон Chatham House, коментира преди дни пред вестник The Washington Post, че "докато не сме сигурни, че това е "правилният" Пригожин, нека не се изненадваме, ако той се появи скоро в ново видео от Африка".

Експерти коментират пред Insider, че има три вероятни сценария за случилото се миналата седмица. Първите два са Пригожин наистина да е мъртъв - по нареждане на Путин или някой друг, а третият вариант е той просто да е инсценирал смъртта си.