Издадени са заповеди за арести на 15 членове на ПКК - турски и сирийски граждани, съобщи електронното издание на в. "Миллиет", цитирано от БТА. Широкомащабната антитерористична акция започна рано тази сутрин в южния турски град Мерсин. Около 200 полицаи издирват терористите, използват се и дронове в операцията. Тя е насочена срещу членове на терористичната групировка ПКК/СЗН (Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народа).

Полицията претърсва много жилища в Мерсин, блокирани са цели улици.

До момента е установено е, че 5 от издирванети лица са действали в сирийското разширение на организацията, докато за останалите 10 има информация, че подкрепят ПКК/СЗН чрез социалните медии, допълва вестник "Хюриет".

Трима терористи, членове на сепаратистката терористична организация ПКК са установени в района на Гара в Северен Ирак. Министерството на националната отбрана обяви в "Туитър": "Трима терористи от ПКК, установени в района на Гара в северната част на Ирак, бяха неутрализирани при въздушна операция. Турските въоръжени сили ще продължат операциите с решителност до неутрализирането на всички терористи."

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Турция разглежда Силите за защита на народа (СЗН), активни в Сирия и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като разклонения на една и съща терористична организация.