Специалният прокурор Робърт Мълър обяви обвиненията срещу тях за предполагаема намеса в президентските избори през ноември 2016 година, когато спечели Доналд Тръмп.

От Министерството на правосъдието на САЩ обаче подчертаха, че в обвинителния акт не се съдържат твърдения, че действията им са повлияли на изхода от вота.

Според обвинителния акт заподозрените са "заговорничили“ от 2014 г. Трима от тях са обвинени в заговор, петима - в кражба на самоличност, а компаниите - че са използвали компютърни системи в САЩ, за да скрият "руския" произход на дейностите си.

"Обвиняеми, които се маскират като лица от САЩ и създават фалшиви самоличности в САЩ, са управлявали страници в социални мрежи и групи, замислени така, че да привличат американска публика. Темите са били имиграцията, движението Black Lives Matter, религията, пише в обвинителния акт. Чрез фалшиви профили пък те са разпространявали дискредитираща информация опонентката на Тръмп Хилъри Клинтън. А няколко месеца преди изборите те започнали да насърчават малцинствени групи да не гласуват.

В списъка е организацията "Агенция за интернет изследвания" - т. нар. "Фабрика за тролове", свързвана със създаването на съдържание в социалните мрежи.

Сред обвинените е бизнесменът Евгений Пригожин, свързван с нея. Той е известен като ресторантьора, който обслужва официални мероприятия на президента Владимир Путин и доставя храна за редица държавни учреждения и училища. Затова го наричат Готвача на Путин. Пригожин вече е в списъка на санкционирани руснаци заради украинската криза. Самият той коментира, че не се притеснява обвиненията и добави, че американците са много емоционални.

Другите руснаци в списъка са - Михаил Бистров, Михаил Бурчик (известен като Михаил Абрамов), Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда (известна като Мария Беляева), Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко и Владимир Венков.

Захарова: Абсурд!

Обвиненията на САЩ срещу 13-те руски граждани за намеса в президентските избори от 2016 г. са абсурдни и отразяват съвременната американска политическа реалност, коментира говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

„13 души са осъществили намесата в изборите в САЩ?! 13 срещу спецслужби с милиардни бюджети? Срещу разузнаване и контраразузнаване, срещу новите технологии и разработки? Абсурд, не е ли така?“, попита риторично тя в профила си във Фейсбук.