Комисията по разузнаването към Камарата на представителите на американския Конгрес единодушно одобри публикуването на документ на демократите с опровержение на сходния документ на републиканците за разследването за намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Републиканците обвиниха в техния вариант на документа Федералното бюро за разследване и министерството на правосъдието в злоупотреба с власт и действия за злепоставяне на президента Тръмп в това разследване.

Конгресменът Адам Шиф, най-високопоставеният демократ в комисията, съобщи пред журналисти, че документът на демократите ще бъде изпратен в Белия дом и президентът Тръмп ще има пет дни, за да го проучи и да реши дали да бъде публикуван, както направи с републиканския документ миналата седмица.

Шиф каза, че ще е много трудно правителството да блокира публикуването му. Документът на демократите опровергава този на републиканците и отхвърля обвиненията срещу ФБР и министерството на правосъдието.

Шиф посочи, че нападките, които му отправи президентът Тръмп в Туитър са "фалшиви клевети", пише БТА. Президентът го нарече "един от най-големите лъжци и издайници на информация във Вашингтон".

Шиф му отвърна в Туитър: "Господин президент, виждам, че имате натоварена сутрин с "изпълнително време". Вместо да туитвате фалшиви клевети, американският народ би оценил, ако изключите телевизора и помогнете да се реши фондовата криза, да защитите "мечтателите" (имигрантите, влезли незаконно в САЩ като деца) или. . . свършите нещо друго".