Днес Избирателната колегия на САЩ се събира, за да гласува за президент на страната, предадоха световните агенции. Избирателната колегия е орган-плод на компромис между основателите на държавата, които яростно са спорили дали президентът да бъде избиран от Конгреса или с национално гласуване, припомня Франс прес.

На президентските избори (тази година те бяха на 3 ноември) американците гласуват във всеки един американски щат. А във всеки един американски щат има определен брой членове в Избирателната колегия, която именно определя кой е президентът. Съгласно избирателната система на САЩ всички щати без два - Мейн и Небраска - използват подхода "победителят взема всичко", тоест кандидатът на президентските избори с най-много гласове на избиратели в даден щат получава гласовете на всичките му членове в Избирателната колегия. Щатите Мейн и Небраска използват по-сложна система на разпределение според отделните избирателни райони.

В Избирателната колегия има общо 538 души, което означава, че за спечелване на президентски избори са нужни 270 електорни гласа. Преди четири години например републиканецът Доналд Тръмп загуби националния вот на гласоподавателите от демократката Хилари Клинтън, но победи в такива щати, които му осигуриха общо 304 електорни гласа в Избирателната колегия срещу нейните 227 гласа. Сега демократът Джо Байдън си осигури гласовете на 306 членове в Избирателната колегия, а за Тръмп останаха 232 електорски гласа.

Тридесет и два щата и Окръг Колумбия имат закони за контролиране на електорите, за да не се изкушават те да гласуват "на своя глава" и да не се съобразяват с изразената на президентските избори народна воля. Някои щати налагат глоба за несъобразяване с волята на избирателите, а други предвиждат анулиране на гласа и смяна на електора.

След като Избирателната колегия гласува, бюлетините са изпратени в Конгреса. Там двете камари се събират на 6 януари на сесия, председателствана от вицепрезидента Майк Пенс. Пликовете с гласовете от всеки щат и от Окръг Колумбия се отварят и гласовете се броят, припомня Асошиейтед прес.