Италианците, които вече са принудени да прекарват по-голямата част от деня вкъщи заради строгите мерки, предприети в борбата с коронавируса, от днес са лишени и от едно от малкото им останали простички удоволствия - разходката в парка, предаде Асошиейтед прес.

Кметовете на много градове, включително Рим и Милано, решиха късно снощи да затворят обществените паркове и игрища. Здравните власти се оплакват, че прекалено много хора се събират на групи, или играят футбол, или заедно правят джогинг.

Според обявените по-рано разпоредби посещението на парковете за разходки и каране на колело беше позволено, стига хората да спазват дистанция от един метър един от друг. Не всички обаче се съобразяват с правилата.

Испанският кабинет ще заседава днес и се очаква да обяви двуседмично извънредно положение и нови мерки за овладяване на инфекцията, която в последните дни обхвана вече 4000 души. Вчера в Испания бе обявена повишена опасност от епидемия и бяха въведени известни ограничения.

Снимка: АР/БТА

Новите мерки ще дадат възможност правителството да ограничава свободата на придвижване, да конфискува стоки и да поеме контрол върху заводи и частни фирми, включително частни болници. В Мадрид и Каталуния бяха затворени баровете и ресторантите, както и някои магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост.