Ново напрежение с кораб с мигранти в Италия. Вчера плавателният съд "Алекс" на италианската хуманитарна организация "Медитеранеа" акостира в пристанището на южния италиански остров Лампедуза с 41 спасени мигранти на борда, пренебрегвайки забраната на вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Той се закани да не позволи на никого да слезе на италианския бряг.

"Медитеранеа" обаче съобщи днес, че нелегални мигранти, спасени в Средиземно море, най-накрая са получили разрешение да слязат на брега. За целта беше използвана платноходка.

Снимка: AP/БТА

Корабът "Алекс" обаче е запориран, а неговият капитан Томазо Стела ще бъде разследван за подпомагане на нелегалната имиграция.

Миналия уикенд кораб на германска хуманитарна организация, "Сий уоч" си проби път в пристанището на Лампедуза с 40 мигранти на борда, въпреки забраната на Салвини. Постигнато бе компромисно споразумение, като пет други страни от ЕС - Германия, Франция, Португалия, Финландия и Люксембург - се съгласиха да си разпределят мигрантите.

Същевременно капитанът на кораба - Карола Ракете, която беше пусната след няколко дни домашен арест, заяви, че ще заведе дело срещу Матео Салвини за клевета и обида. В първото си телевизионно интервю за германската ARD тя потвържди готовността си да отговаря пред италианското правосъдие.

"Мисля че всичко в нашата мисия беше правилно. В крайна сметка важното е, че спасихме 53 души и ги отведохме на сигурно пристанище".

Вчера в 60 германски града се проведоха демонстрации в подкрепа на капитан Ракете и мисиите за спасяване на бежанция в морето.

Вчера германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер призова италианския си колега Матео Салвини да отвори пристанищата, припомня Ройтерс.

"Не можем да позволим кораби със спасени хора да се носят седмици наред из Средиземно море, защото не могат да намерят пристанище", написа Зеехофер, като призова за европейско решение.

Салвини обаче отговори във видеоклип, публикуван във Фейсбук, че не може да става и дума за промяна на политиката.

"Скъпо германско правителство, няма да отворя пристанищата", заяви той и заплаши да отведе мигрантите в посолството на Германия.

"Ако някой е свикнал да смята Италия за място, където да се изхвърлят всички проблеми, които Европа се прави, че не вижда, това приключи. И това важи и за французите и холандците", подчерта Салвини.

Близо 300 мигранти от Африка са били спасени вчера и в петък при опит да достигнат южните граници на Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирайки публикувано вчера изявление на испанската морска спасителна служба. Трима от тях са прекарали нощта в каяк в морето.

И Малта отказа да приеме кораб

В същото време корабът "Алан Курди" ("Морско око") на друга германска хуманитарна организация, "Сий ай", с 65 мигранти на борда междувременно се отказа да направи опит да влезе в пристанището на Лампедуза и се насочи към Малта.

"Не можем да чакаме, докато извънредното положение не надделее. Сега трябва да се докаже дали европейските правителства подкрепят отношението на Италия. Човешкият живот не е разменна монета", съобщи организацията в Туитър.

По-късно обаче властите в Малта забраниха на "Алан Курди"да акостира на острова, предаде ДПА.

"Те нямат разрешение да влязат в малтийските териториални води", каза говорител на въоръжените сили.

На борда на "Алан Курди" се намират мигранти, спасени след корабокрушение край Либия в петък.