На граничния пункт Бренер на Австрия с Италия започна днес работата по изграждането на бариера. В случай на необходимост бариерата ще ограничи достъпа на мигранти, предаде АНСА, цитирана от БТА.

Структурата ще е дълга 250 метра и ще включва магистралата и първокласен път. Проверката на камиони и на автомобили ще става на паркинг северно от границата.

В идните дни ще започне работата и по създаване на център за регистрация. Проверките по границата биха могли да започнат в края на май, каза Хелмут Томас, началник на полицията в австрийската провинция Тирол.

От Чехия, където е на визита, президентът на Австрия Хайнц Фишер увери, че на Бренер няма да има нова стена, а просто механизъм за управление на границата.

Предупреждение

Миналата седмица Австрия заяви, че иска южната й съседка Италия да се приготви за покачване в броя на мигрантите, каза австрийската вътрешна министърка.

Йохана Микъл-Лайтнер повтори, че ще затвори важен ГКПП между двете страни ако мигрантите се увеличат.

По-рано Австрия обяви, че е готова да въведе строг граничен контрол в алпийския проход Бренер между двете страни.

"Италия не може да разчита Бренер да остане отворен в случай на безконтролни миграционни потоци", каза Микъл-Лайтнер пред австрийската държавна агенция АПА