Тайванският външен министър Джоузеф Ву определи обиколката си в балтийските републики като "историческо" посещение, насочено към укрепване на връзките с партньорите, които той определи като "демокрации на първа линия", предадоха Франс прес и БТА. 

През последните години Тайван е подложен на все по-голям военен и политически натиск от страна на Китай, който смята автономния остров за своя територия и обещава един ден да го присъедини, ако е необходимо, със сила.

От своя страна балтийските държави Естония, Латвия и Литва виждат в съседна Русия екзистенциална заплаха, особено след нахлуването в Украйна.

"Посещението ми в Литва и другите балтийски държави е историческо", заяви Ву пред медиите във Вилнюс. "Това е първият път, когато външен министър на Тайван посещава балтийските държави", подчерта той.

Пекин възразява против всякаква международна подкрепа за Тайван, която би могла да даде на острова усещане за международна легитимност. За да се избегне предизвикването на гнева на Китай, никой от членовете на балтийските правителства не се е срещнал официално с Ву. Но председателката на литовския парламент се срещна с него в кабинета си.

"Балтийските държави и Тайван са демокрации на първа линия. Ние се сблъскваме с разпространението на авторитаризма", заяви Ву пред медиите.

Председателката на литовския парламент Виктория Чмилите-Нилсен, която посети Тайван миналия месец, заяви пред АФП, че са обсъдили как да "засилят икономическото сътрудничество и подкрепата за Украйна".

Вилнюс разреши на Тайван да открие де факто посолство през 2021 г. В отговор Пекин понижи нивото на дипломатическите си отношения с Литва и блокира износа ѝ. Вилнюс се надява, че тайванските инвестиции ще компенсират загубите.

Ръководителят на тайванската дипломация се позова и на съобщението на Естония от миналата седмица, че е "готова" да позволи на Тайпе да създаде недипломатическо представителство на нейна територия. "Очакваме с нетърпение по-нататъшното сътрудничество между Тайван и Естония. То тепърва започва, но е много добра стъпка", подчерта Ву.