Министрите на външните работи от ЕС се събраха днес в Киев на първата в историята своя среща извън блока, за да изразят своята подкрепа, след като проруски кандидат спечели изборите в Словакия, а Конгресът в САЩ не включи помощта за Украйна в законопроекта си за федералните разходи, предаде Ройтерс.

Победата на Украйна във войната срещу Русия зависи от сътрудничеството с Европейския съюз, заяви украинският президент Владимир Зеленски на среща с министрите. Първият дипломат на Европа Жозеп Борел заяви, че срещата е знак, че ЕК твърдо подкрепя Украйна. Основните теми, които обсъдиха външните министри с украинските власти са европейската подкрепата за Киев, формулата за мир на президента Зеленски и бъдещото членство на Украйна в Евросъюза.

"Предложих на Украйна нов двустранен пакет от финансова помощ до 5 милиарда евро за следващата година. Надявам се, че до края на тази година страните-членки ще постигнат съгласие и помощта ще бъде одобрена", заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел на съвместна пресконференция в Киев с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Европейският механизъм за подкрепа на мир, създаден през 2021 г., е инструмент на ЕС за извънбюджетно финансиране на отбранителни и военни дейности в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност.

"Ние ще продължим да тренираме украински войници. Целта ние да обучим 40 хиляди войници, което включва и пилоти на изтребители. Работим и за засилване на сътрудничеството между оръжейните индустрии на Украйна и Европейския съюз", посочи още Борел.

Снимка: Getty Images

Кулеба призова за ускоряване на юридическата процедура по предаване на замразени руски активи на Украйна. Това би било от полза както за ЕС, така и за Украйна, заяви украинският външен министър. Той се аргументира, че тези активи биха могли да помогнат за финансиране на възстановяването на Украйна след руската инвазия.

От основните искания на Киев е Брюксел да започне обсъждането на нови санкции срещу Москва, които да ограничат възможности на Русия да произвежда оръжие. Желанието на Украйна е да започне преговори за членство в ЕС до края на тази година. В срещата участва и българският външен министър Мария Габриел, която подкрепи формулата за мир на Зеленски.

Преди началото на срещата, външните министри от ЕС присъстваха на церемония по полагане на венци пред "Стената в памет на загиналите за Украйна".

"Убеден съм, че Украйна и целият свободен свят могат да надделеят в това противопоставяне. Нашата победа зависи пряко от нашето сътрудничество: колкото по-силни и принципни стъпки предприемем заедно, толкова по-скоро тази война ще приключи. С възстановяването на нашата териториална цялост и гаранции за мира за цяла Европа", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Русия "отделя огромни ресурси", за да предивика разделения между съюзниците на Киев, предупреди още Кулеба и призова Запада да не влиза в играта й.

Броени часове по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков спомена за умора в западния лагер от подкрепата за Украйна, отбелязва АФП.

"Най-голямата надежда на (руския президент Владимир) Путин е именно, че Западът и светът ще се уморят да бъдат на страната на Украйна в тази война. Русия отделя огромни ресурси за това", заяви Кулеба.

Той омаловажи тревожните сигнали от двете страни на Атлантическия океан и особено гласуването в Конгреса на САЩ, което изключи помощта за Украйна от приет в последния момент законопроект за финансиране на правителството и заяви, че те не представляват по-сериозна промяна в политиката.

"Не смятаме, че подкрепата от страна на САЩ е разколебана..., тъй като САЩ разбират, че залогът в Украйна е много по-голям от самата Украйна", заяви по-рано Кулеба, докато се подготвяше да посрещне ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

Относно изборната победа на проруския бивш словашки премиер Роберт Фицо Кулеба каза, че е "прекалено рано да се преценят" последиците за политиката там и отбеляза, че който и да било нов лидер ще трябва да сформира коалиция.

Министърът на външните работи на Словакия Мирослав Влаховски изрази пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за нейната интеграция в Европейския съюз.

Днешната среща в Киев бе обявена от Борел за историческо събитие и предостави забележителни възможности за фотосесии пред знамена на ЕС в украинската столица на редица министри, посочва Ройтерс. Тя обаче идва в неудобен момент за западния съюз, който подкрепя Киев. Лятото приключва след по-бавна от очакванията украинска военна контраофанзива без големите успехи, на които се надяваха западните лидери преди есенната кал да задръсти веригите на дарените от тях танкове.

Наближават избори в няколко западни страни, на първо място идната година в САЩ, където бившият президент Доналд Тръмп е начело в надпреварата за номинацията на Републиканската партия и ще се опита да се върне в Белия дом. Няколко високопоставени привърженици на Тръмп в Конгреса на САЩ призовават за спиране на помощта за Украйна.

Кулеба каза, че Украйна е имала "много задълбочена дискусия с двете партии в Конгреса на САЩ - републиканците и демократите" и очаква помощта да продължи.

В Европа проруският бивш премиер Фицо спечели най-много гласове на вчерашните избори в Словакия и ще получи първия шанс да състави правителство. Кампанията му призоваваше "нито един боеприпас" от резервите на Словакия да не бъде изпращан в Украйна. За да състави правителство обаче, Фицо ще трябва да сформира коалиция с поне още една партия, която публично не споделя неговата позиция по отношение на Украйна.