Крал Чарлз Трети стана първият монарх, направил обръщение пред германския парламент. Това стана като част от знаковото посещение на британския държавен глава във федералната република, имащо за цел да задълбочи връзките между двете европейски сили, предаде Асошиейтед прес.

Още снимки вижте тук >>>

В речта си пред депутатите и други висши служители, изпълнили залата на Бундестага, Чарлз изтъкна тесните връзки между Великобритания и Германия, датиращи от столетия, включително роднинските връзки на семейството си с Хановерската династия, а също ролята на икономическото, научното, културното и военното сътрудничество между двете страни.

Монархът отбеляза, че Лондон и Берлин са предоставили значителна помощ на Украйна за отблъскване на руската инвазия, нещо, което със сигурност ще се хареса на представителите на германското правителство, които напоследък свикнаха да получават упреци, че страната им не прави достатъчно, за да подкрепи Киев.

"Решението на Германия да предостави толкова много военна помощ на Украйна е изключително смело, важно и добре дошло", каза Чарлз.

Снимка: БТА/AП

В речта, по голямата част от която той произнесе на много добър немски, кралят отбеляза, че дори сградата на Бундестага е красноречив пример за това колко силно преплетена е историята на Великобритания и Германия. По време на войната зданието на Райхстага, както тогава се нарича германският парламент, е силно повредена, но при ремонта ѝ през 90-те години е увенчана със стъклен купол, изработен по проект на британския архитект Норман Фостър. Куполът е символ на прозрачност и отчетност.

"Оттук гражданите могат да наблюдават работата на своите политици. Демокрация в действие", каза Чарлз.

Седемдесет и четири годишният монарх се стремеше да не засяга по никакъв начин домакините си. Той включи в словото си шеги за футболното съперничество между двете страни, без да прекрачва добрия тон, спомена също националния хумор и уважението, което всеки от двата народа изпитва към културата на другия - от "Бийтълс" през "Крафтверк" и Брамс до лорд Байрон. Чарлз само бегло засегна въпроса за тъмното минало на нацизма и Втората световна война.

Монархът и кралицата консорт Камила утре ще посетят Хамбург, за да се поклонят пред паметника, посветен на операция "Киндертранспорт" (от немски "детски транспорт") - организирано усилие отпреди 85 години за извеждането и спасяването на над 10 000 еврейски деца от нацистка Германия. Те ще почетат и паметта на загиналите при съюзническите бомбардировки на Хамбург през 1943 г.

"Да помним уроците на миналото е наш свещен дълг, но ние ще можем напълно да се освободим от оковите му, ако се ангажираме да работим за общо бъдеще", каза той. "Заедно трябва да сме нащрек за заплахите за нашите свободи и ценности и да бъдем непреклонни в решимостта си да им се противопоставим. Заедно трябва да се стремим към сигурност, благоденствие и добруване, каквито нашите народи заслужават".

Снимка: БТА/AП

Чарлз е на първото си задгранично посещение, откакто стана крал на Великобритания. Той и съпругата му пристигнаха в Берлин вчера. Те бяха посрещнати от ликуващи множества от свои почитатели и от президента Франк-Валтер Щайнмайер пред прочутата Бранденбургска врата. След това те участваха в прием, даден в тяхна чест в президентския дворец.

Но като се оставят настрана помпозността и кралския блясък, целта на тридневната визита категорично е политическа, отбелязва Асошиейтед прес. Британското правителство се опитва да подобри обтегнатите отношения с континенталните си партньори след болезнения процес на Брекзит.

Последиците от него бяха значителни: излизането на Великобритания от общия пазар на ЕС доведе до създаването на търговски прегради и недостиг на работна ръка в Обединеното кралство и я лиши от достъп до важни европейски програми за научен обмен. Чрез отделянето на особено внимание на двете най-големи сили в Евросъюза премиерът Риши Сунак се надява да подобри отношенията с 27-членния блок.

Чарлз отначало предвиждаше да посети първо Франция, но антиправителствените протести там отложиха тази част от обиколката му. Така на преден план излезе Германия, където британското кралско семейство и особено покойната кралица Елизабет Втора винаги са се радвали на почит.

Но не всички във федералната република са въодушевени от посещението. Ян Корте, депутат от опозиционната партия "Левите", заяви, че поканата към Чарлз да направи обръщение от най-високата политическа трибуна в Германия, тази на Бундестага, е в разрез с германските демократични традиции.

"Кралете не се избират", каза той пред обществения телевизионен канал Цет Де Еф. "Очевидно той може да говори навсякъде и е изцяло добре дошъл, включително и при мен, но не смятам, че Бундестагът, чийто смисъл е да представлява хората, е най-подходящото място за реч на монарх."

Кралят е говорил пред Бундестага и преди, на събитие през 2020 г. в памет на жертвите на Втората световна война, но тогава беше още принц на Уелс.

Преди словото си в парламента той за кратко се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и посети фермерски пазар в Берлин.

Програмата на Чарлз и Камила след обръщението към Бундестага предвижда те да се срещнат с бежанци и с британски и германски военнослужещи, разположени близо до Берлин. След това те ще посетят биоферма.