Британският крал Чарлз III пристигна в Берлин с кралицата-консорт Камила днес. Това е първото му задгранично държавно посещение като монарх, след като първата му планирана визита до Франция беше отменена заради протестите в страната.

Кацайки на летище "Бранденбург" в сряда следобед, Чарлз и съпругата му бяха посрещнати от германски официални лица, като Камила получи букет цветя.

От летището кралската двойка се отправи към Бранденбургската врата в центъра на града за церемония по посрещане с военни почести.

Вижте снимки >>

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Буденбендер постлаха червения килим за гостуващия монарх. Те посрещнаха Чарлз и Камила на "Паризер плац" (Парижкия площад) с пълно церемониално посрещане.

Това е първият път, когато държавен глава официално е посрещнат пред Бранденбургската врата в Берлин, а не в замъка Белвю, официалната резиденция на германския президент.

Когато членовете на кралското семейство излязоха от колата, тълпата аплодираше, а привържениците нетърпеливо развяваха германски и британски знамена над главите им.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

След изпълнение на националните химни на двете страни, кралят, придружен от президента, инспектира почетната гвардия, преди да зарадва тълпите, като се отправиха към тях, за да ги поздравят.

Снимка: АР/БТА

Снимка: Getty Images

Камила - облечена в тюркоазена рокля и палто с шапка от ирландския модист Филип Трейси и придружена от Буденбендер, направи същото от другата страна на Паризер Плац.

По-рано полицията ограничи достъпа до "Паризер плац", където след проверки за сигурност около 1500 зрители бяха допуснати да гледат посрещането на краля от армията.

Снимка: АР/БТА

Около 900 полицаи днес гарантират сигурността на британския крал Чарлз Трети и съпругата му Камила в Германия, заяви говорител на полицейската служба, цитиран от ДПА.

Снимка: АР/БТА

Районът около луксозния хотел "Адлон" до Бранденбургската врата, където отсяда семейството, е отцепен. Заграждения с вход са разположени и в по-широкия правителствен район, където Чарлз ще бъде посрещнат в двореца Белвю - официалната резиденция на федералния президент, както и във федералната канцелария и в Бундестага.

Снимка: АР/БТА

Специални звена на германската федерална полиция и охранители от Великобритания ще отговарят за непосредствената сигурност на британското кралско семейство. Кучета, обучени да откриват експлозиви, също ще обхождат ключови локации и превозни средства.

Утре броят на ангажираните полицаи се очаква да стигне 1100, тъй като кралската двойка има наситена програма в Берлин.

Снимка: АР/БТА

Чарлз Трети ще произнесе в четвъртък реч в германския парламент и ще се срещне с украински бежанци в Германия. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и кралската двойка ще посетят германо-британска военна част в провинция Бранденбург, западно от Берлин.