Испанското правосъдие оттегли днес основното обвинение срещу бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон за ролята му в опита за отцепване на областта през 2017 г., предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало след влизането в сила на предизвикала полемика наказателна реформа, прокарана от лявото правителство.

Съдията, който разглежда делото на бившия сепаратистки регионален премиер, "прилага дерогация по обвинението за метеж към Пучдемон, но поддържа съдебното производство за злоупотреби и неподчинение", посочи в изявление испанският Върховен съд.

Престъплението "метеж" ("бунт"), което бе основното обвинение срещу Пучдемон, отпадна от Наказателния кодекс като част от реформата, приета в края на декември след разгорещени дебати в парламента.

То беше заменено от престъплението "нарушаване на обществения ред", което доведе до по-леки наказания, но тази наказателна квалификация не може да се приложи към Пучдемон, постанови магистратът по делото.

Пучдемон, който е основната фигура в опита за отделяне на Каталуния през 2017 г. и избяга в Белгия, за да избегне съдебно преследване, вече е обвинен само в присвояване на държавни средства - престъпление, за което наказанието също беше намалено в рамките на реформата на Наказателния кодекс - и неподчинение. Следователно бившият каталунски премиер теоретично е заплашен само от четири години затвор - много по-малко от 13-годишната присъда, постановена през 2019 г. срещу вицепремиера в неговото регионално правителство Ориол Жункерас, посочва АФП.

Пучдемон и неговите сътрудници, които избягаха от страната преди пет години, все пак ще трябва да бъдат съдени, ако се върнат, макар и за престъпления, които носят по-ниска присъда.

Пучдемон живее в Белгия, където е член на Европейския парламент. Усилията на испанското правителство да го екстрадира се провалиха досега и не е ясно дали промените, направени от съдията, биха могли да увеличат шансовете той да бъде върнат обратно от Белгия.

Метеж и злоупотреба бяха сред основните обвинения срещу девет от 12-те каталунски активисти и политици, подкрепящи независимостта, които бяха осъдени за ролята си в едностранно обявяване на независимост от Испания, издадено на 27 октомври 2017 г. след незаконен референдум за отделяне по-рано същия месец. Испанският премиер Педро Санчес частично помилва деветимата сепаратисти миналата година, освобождавайки ги от затвора в Испания, след като прекараха три години зад решетките, излежавайки присъди между девет и 15 години.