Затваряне на дискотеките и забрани за пушене на улицата - това бяха мерките, въведени днес в някои испански региони, за да се попречи на завръщането на новия коронавирус, ден след протест на противниците на ограниченията, предаде Франс прес.

Областите Андалусия, Кастилия и Леон, Галисия и Кантабрия въведоха официално тези мерки, които от вчера са в сила и в Риоха и Мурсия. С това областите с въведени ограничения стават 6 от общо 17. Мерките бяха обявени в петък от централното правителство, но приложението им е задача на областните власти, които сами определят политиката си в областта на здравеопазването.

Дискотеките и нощните барове ще трябва да затворят отново врати, а ресторантите няма да могат да обслужват клиенти след полунощ.

Освен това ще бъде забранено да се пуши на улицата, ако не е възможно да се поддържа разстояние от най-малко два метра. Забранени са събиранията на повече от 10 души на едно място, а посещенията в домовете за възрастни хора са ограничени.

Тези мерки вече бяха разкритикувани вчера на протест в Мадрид, в който участваха между 2500 и 3000 души, скандиращи "Свобода" и носещи плакати с надписи като "Вирусът не съществува" и "Маските убиват". Протестиращите, които се организираха чрез социалните мрежи, твърдят, че данните, свързани с пандемията, се преувеличават с цел да се оправдае ограничаване на свободите.

Мнозина от участниците в протеста вчера не носеха маски, които са задължителни в Испания при напускане на домовете. Хосе Мануел Франко, депутат на социалистите за област Мадрид, обеща, че за случилото се на демонстрацията ще бъдат наложени строги наказания.

Същевременно регионалното правителство на Страната на баските обяви днес извънредно положение, което ще му позволи да предприеме по-строги мерки от останалите региони на страната, включително възможни ограничения на придвижването. Областта е изправена пред риск от "възможно цунами" от случаи на заразяване.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Испания е близо 343 000, което е най-високата цифра в Европа.

Чешките власти пък връщат от 1 септември задължителното носене на маски в обществения транспорт и на много от закритите обществени места. Причината е увеличение на случаите на коронавирус. На този фон правителството в Прага изрази очакване за трудна есен, предаде Ройтерс.

"Разглеждаме това като превантивна мярка с оглед на това, че вероятно ни очаква сложна есен, особено след 1 септември, когато ще има засилени социални контакти", заяви чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех при обявяването на решението.

На 1 септември отварят училищата след лятната ваканция.

Според новите правила хората ще трябва да носят маска в магазините, общите пространства на училищата и в обществените сгради, но не и на работното си място и в ресторантите и питейните заведения.

Правителството освен това намали срока на карантината за контактните на заразени лица от 14 на 10 дни.

Чехия, чието население е 10,7 милиона души, е регистрирала общо около 20 000 случая на Ковид-19, но само 397 починали, което е доста нисък брой в сравнение с много европейски страни, отбелязва Ройтерс.

Понастоящем активните случаи са 5816 - най-големия брой до момента - но броят на хората които се нуждаят от болнично лечение продължава да намалява. Към вчерашния ден в болница с Ковид-19 са били само 104 души.

През март Чехия стана една от първите европейски страни, въвели задължително носене на маски на повечето обществени места, но постепенно започна да отменя изискването с оглед на намалелия в края на пролетта брой на инфекциите. Те обаче отново започнаха да се увеличават.