Испания и Чили изразиха готовност да помогнат на Венецуела да излезе от кризата. Това стана на среща между чилийския президент Себастиан Пинера и гостуващия испанския премиер Педро Санчес, предаде Франс прес.

"За да намери Венецуела бързо решение, ще е необходима помощта на всички страни", каза Пинера на съвместна пресконференция със Санчес. Чилийският президент призова Испания да поеме главна роля в решаването на венецуелската криза, така както е правила при други кризи в Латинска Америка.

Политиката на Чили "е да направи всичко по силите си, за да се върне Венецуела към демокрацията, правовата държава и спазването на човешките права", отбеляза Пинера. Той призова за вътрешен диалог във Венецуела между социалистическото правителство и дясната опозиция.

Санчес каза, че е дълбоко обезпокоен от политическата и икономическата криза във Венецуела, предаде Ройтерс.

Испанският премиер обеща да подкрепи всички усилия в подкрепа на диалога между правителството и опозицията. Испания, някогашният колониален господар на по-голямата част от Латинска Америка, обаче не възнамерява да се меси във вътрешните работи на региона, подчерта в същото време той.

Чили е една от няколкото южноамерикански държави, където в последно време има масов приток на венецуелци, отбелязва Ройтерс.

Франс прес припомня, че от месеци във Венецуела има остър недостиг на стоки от първа необходимост, сред които храни и лекарства. В страната има хиперинфлация, която тази година е достигнала според оценки на Международния валутен фонд 1 милион процента.

Вчера испанският премиер социалист започна от Чили първата си обиколка в Латинска Америка, откакто зае поста през юни.