Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върна незабавно, посочи Пучдемон на пресконференция в отговор на въпрос, предаде БТА.

Той опроверга слуховете, че ще поиска от Белгия политическо убежище. Отбеляза, че е предприел пътуване до Брюксел, като столица на Европа и целта на пътуването му не е била Белгия.

Като гражданин на ЕС имам правото на свободно пътуване. Не съм търсил белгийски партии, този въпрос не засяга Белгия. Дойдох тук, за да може гласът ни да бъде чут по-ясно, изтъкна Пучдемон.

По неговите думи изявлението му в Брюксел цели да открои "тежките недостатъци на демокрацията в Испания". Испанското правосъдие преследва идеите, а не престъпленията, отбеляза той.

Пучдемон заяви, че е законен премиер на Каталуния и оглавяваното от него правителство все още представлява официалната власт в испанската провинция. По думи му това правителство ще продължи да работи.

Според него испанската прокуратура търси отмъщение, а не правосъдие. Докато тази заплаха съществува, няма да има условия за обективен процес, коментира Пучдемон.

По неговите думи търсените политически гаранции може да бъдат получени чрез ЕС.

Моля Европа да реагира, призова той. Няма да се крием от правосъдието, няма да избягаме от отговорността си, добави Пучдемон.

Той съобщи, че е научил за подготвяни насилствени действия срещу него, както и че в последните дни охраната му е била намалена по решение на испанската полиция.

Ако ни осъдят на 30 години затвор, би било огромна грешка, която ще бъде платена скъпо от всички в Европа. Искам ясен ангажимент, че испанското правителство ще признае резултатите от насрочените за декември избори, аз ще ги призная, допълни каталунският политик.

Пучдемон заяви още, че приема предизвикателството на предсрочните избори в Каталуния, насрочени за 21 декември от централната власт. Той обаче запита дали държавата ще уважи резултати, които биха дали мнозинство на привържениците на независимостта.

Междувременно испанският Конституционен съд преустанови действието на резолюцията на каталунския парламент, в която се провъзгласява независимост на Каталуния.

Решението на съда бе взето, след като каталунски депутати внесоха иск срещу гласуването на тази резолюция.

Конституционният съд сега ще проучи законността на декларацията.

Гласуването за независимост се състоя в петък и бе бойкотирано от опозиционните депутати. Декларацията бе приета със 70 гласа "за" и 10 "против" в 135-местния каталунски парламент.

Конституцията на Испания от 1978 г. постановява, че страната е неделима.