Испанецът Сантяго Санчес, документиращ своето пътуване пеш от Мадрид до Доха за Световното първенство по футбол тази година в Катар, е в неизвестност, откакто е влязъл в Иран преди три седмици, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мъжът, който е опитен в дългите преходи, бивш парашутист и запален почитател на футбола, за последно е бил видян в Ирак, след като е преминал през 15 страни. Той подробно е документирал своето пътуване на популярен профил в Инстаграм през последните девет месеца. Публикациите му обаче внезапно спрели на 1 октомври, когато преминал от Ирак в Иран през северозападната иранска граница.

Неговото семейство заяви, че ежедневните му съобщения в "Уотсап" са престанали в същия ден. Оттогава са минали няколко седмици и близките му се страхуват от най-лошото.

Родителите на 41-годишния Санчес са съобщили за неговото изчезване на полицията и външното министерство на Испания.

Испанските власти обаче казват, че нямат информация за местонахождението му. Те заявиха, че посланикът на Испания в Иран се е заел с въпроса.

Засега иранското външно министерство не е отговорило на обажданията за коментар по случая.

Испанското външно министерство каза, че е регистрирало влизането на Санчес през границата в Иран и не изключва нито една възможност.

Новината за изчезването на испанеца идва в момент, когато Иран е разтърсен от масови размирици. Страната беше обхваната от най-големите антиправителствени демонстрации от над 10 години, след като на 16 септември избухнаха протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана от иранската морална полиция за предполагаемо нарушение на строгите правила за ислямското облекло.

Властите в Иран предприеха силови действия за потушаване на протестите и обвиниха чуждестранни врагове и кюрдски групи за разпалване на размириците. Иранското министерство на разузнаването заяви, че са били арестувани деветима чужденци, предимно европейци, заради предполагаеми връзки с демонстрациите миналия месец.

Иран, който е в обтегнати отношения със Запада, също така е арестувал през последните години над 10 души с двойно гражданство по спорни обвинения в шпионаж, отбелязва АП.