Протест пред Народното събрание се провежда заради смъртта 22-годишната Махса Амини от Иран. Организатори са представители на Кюрдската партия на Иран в България.

Протестиращите искат посланика на Иран Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули да не бъде поканен на откриването на Народното събрание в сряда.

Вижте снимки >>

Амини беше арестувана на 13 септември тази година от иранската нравствена полиция в Техеран заради нарушаване на строгите правила за облекло в ислямската република. Иранското правителство настоява, че тя не е била малтретирана в полицейския участък, но семейството й твърди, че по тялото й има охлузвания и други белези, както и, че е била бита след задържането й. По-рано този месец ирански съдебен лекар заяви, че Махса Амини не е починала от удари по тялото.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

"Искаме подкрепа от България. Изпратили сме писмо до повечето партии, но до момента нямаме отговор", каза Саид Хусейни от Кюрдската партия на Иран в България пред БТА.

Снимка: БТА

Смъртта на 22-годишната иранка предизвика серия от протести по целия свят. Днес партията на германския канцлер Олаф Шолц призовава за прекратяване на преговорите с Техеран. САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на Иран след началото на протестите.

Най-малко 233 протестиращи са били убити от началото на демонстрациите в Иран на 17 септември, по данни на базираната в САЩ правозащитна група ХРАНА.