Групировката "Ислямска държава" публикува в агенцията си "Амак" снимка на мъжа, който правителството на Шри Ланка идентифицира като организатор на нападенията, извършени на Великден и отнели живота на над 320 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Групировката "Ислямска държава" пое днес отговорност за атентатите.

Властите в Шри Ланка обвиниха местна радикална мюсюлманска групировка "Таухид джамаат" за атаката, но самата тя не е поела отговорност за нападенията. Нейният лидер Мохамед Захран (на снимката с откритото лице) стана известен на мюсюлманските лидери преди три години заради подстрекателските си онлайн речи.

По-рано днес премиерът Ранил Викремесингхе каза, че властите подозират връзки с групировката, но все още водят разследване.

Викремесингхе заяви пред репортери, че службите за сигурност на Шри Ланка наблюдават шриланкийци, присъединили се към "Ислямска държава" и завърнали се у дома.

"Ще следим твърденията на "Ислямска държава", смятаме, че може да има връзки", каза той. По думите на премиера има вероятност за още нападения.

Според запознати източници разузнаването на Шри Ланка е получило сведения за предстоящо нападение на ислямистки бойци часове преди бомбените атентати.

Служители на индийското разузнаване са се свързали с колегите си от Шри Ланка два часа преди първото нападение, за да предупредят, че има конкретна заплаха за църкви, казаха шриланкийски източник от областта на отбраната и индийски правителствен източник, цитирани от Ройтерс.

Друг шриланкийски източник заяви, че е било получено предупреждение "часове преди" първото нападение.

Един от шриланкийските източници каза, че индийците са изпратили предупреждение и в събота вечерта.

Индийският правителствен източник заяви, че подобни съобщения са били пратени на агенти на разузнаването на Шри Ланка на 4 и 20 април.

ФБР каза, че помага на властите в Шри Ланка за разследването на атентатите. По-рано в. "Вашингтон пост" съобщи, че ФБР е предложило специализирана помощ за проучване на доказателства, а анализатори претърсват бази данни за информация, свързана с нападенията.