Франция ще изпрати самолетоносача "Шарл де Гол" и бойната му група в Източно Средиземно море в подкрепа на френските военни операции в рамките на международната коалиция срещу "Ислямска държава" в Близкия изток, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Самолетоносачът ще подпомага операция "Шамал" (френското участие в международната операция "Непоколебима решимост" ) от януари до април 2020 г., след което ще бъде разположен в Атлантическия океан и Северно море", каза Макрон в обръщението с благопожеланията си към френските военни за новата година.

Президентът отбеляза, че при мисията си самолетоносачът ще бъде ескортиран от кораби от Германия, Белгия, Нидерландия, Испания, Португалия и Гърция.

Макрон заяви, че френските сили ще продължат борбата срещу групировката "Ислямска държава", която макар да не разполага вече с територии под свой контрол, продължава да представлява заплаха под друга, по-прикрита и коварна форма, предупреди той, цитиран от ДПА.

ИД пое отговорност за повечето терористични актове, отнели живота на над 230 души във Франция през 2015 и 2016 г.

Изпращането на "Шарл де Гол" става на фона на растящо напрежение между Иран и САЩ и на фона на опасенията на Франция, че в тази обстановка борбата с джихадистите от ИД може да бъде отслабена, отбелязва Ройтерс.