Два големи екзитпола прогнозират, че ирландците са отхвърлили конституционната забрана за абортите на проведения в страната референдум, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

И според двете проучвания, едното за вестник "Айриш таймс", а другото за ирландската телевизия, прогнозата е за победа с голяма преднина на лагера, който иска да бъде либерализиран строгият законодателен режим за абортите.

Според екзитпола за ирландската телевизия подкрепата за либерализирането ще достигне около 70 процента. Екзитполовете са само прогнози, а резултатите от официалното преброяване се очаква да бъдат обявени днес следобед, отбелязва Асошиейтед прес.

Екзитполовете по категоричен начин показват, че избирателите са възприели ясното послание, че конституционната забрана вреди на жените и трябва да бъде премахната, заяви Катрин Мърфи, един от лидерите на малката Социалдемократическа партия.

Според екзитполовете във всички части на Ирландия отпадането на забраната среща силна подкрепа.

Ако либерализирането мине на референдума, ирландският парламент ще изработи нови правила за абортите.

"Изглежда утре ще творим история", написа в Туитър министър-председателят Лио Варадкар, който беше за либерализирането, цитиран от Ройтерс.

Водачът на опозиционната партия "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд, която също водеше кампания в подкрепа на либерализирането, пък нарече референдума при подаването на гласа си "среща със съдбата за всички" ирландци.

Според екзитпола за "Айриш таймс" либерализирането минава с 68 срещу 32 процента, а според този за ирландската телевизия - с 69 срещу 31 процента.

Агитиращите за либерализирането в преобладаващо католическа Ирландия твърдят, че Осмата поправка е пречила на лекарите да прекратяват бременността, дори когато животът на майката е в опасност.

Регистрираните избиратели са над 3,2 милиона. Референдумът се произвежда след нееднократни призиви на ООН ирландският закон да бъде приведен в съответствие с международните стандарти за човешките права, отбелязва ДПА.