Иранската държавна информационна агенция ИРНА, цитирана от световните медии и БТА, съобщи в събота, че Гвардейците на Ислямската революция са завзели във водите на Ормузкия залив контейнеровоза "Еърис" (Aries), за който твърдят, че е "свързан с Израел", и са го прехвърлили в ирански териториални води.

Хеликоптер на специалните сили на Гвардейците е взел на абордаж плаващия под португалски флаг съд, допълни ИРНА, цитирана от Ройтерс.

Нападението бе извършено дни, след като Техеран заяви, че може да затвори ключовия корабен маршрут и предупреди, че ще отмъсти за израелски удар срещу неговото консулство в Дамаск.

Асошиейтед прес съобщава, че е видяла видеоклип от превземането на плавателния съд. Агенцията припомня, че по-рано за атаката е съобщила британската Служба за морски търговски операции. Според службата атака е била извършена в Оманския залив край пристанище Фуджейра в Обединените арабски емирства.

Отвлеченият кораб

Международната корабна компания "Зодиак Маритайм" (Zodiac Maritime), съобщи, че мениджър и търговски оператор на завзетия кораб е Ем Ес Си (MSC). "Правото на собственост върху кораба се държи от "Гортал Шипинг" (Gortal Shipping Inc.) като финансираща организация, съдът е отдаден дългосрочно под наем на MSC.

"Гортал Шипинг" е свързан със "Зодиак Маритайм", съобщиха от компанията, която е частично собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

MSC потвърди, че Иран е превзел кораба и заяви, че работи "със съответните органи" за безопасното му връщане и за осигуряването на безопасността на 25-членния му екипаж.

Телевизия "Ал Арабия", позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че на борда на товарния кораб е имало 20 филипинци и той е пътувал към Индия. 

Тел Авив реагира: Това е пиратство

Техеран извършва пиратство и трябва да бъде подложен на санкции заради това, заяви днес израелският външен министър Израел Кац, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Режимът на аятолах Хаменей е престъпен режим, който подкрепя престъпленията на "Хамас" и сега извършва пиратска операция в нарушение на международното право", заяви Кац.

"Призовавам Европейския съюз и свободния свят незабавно да обявят Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация и още сега да наложат санкции срещу Иран", допълни той.

"Постоянна кръгла маса" на Г-7

Междувременно страните от Г-7 създадоха "постоянна кръгла маса" във връзка с нападенията на йеменски бунтовници хуси срещу търговски кораби в Червено море, съобщи днес италианският министър на транспорта Матео Салвини, чиято страна е председател на групата тази година, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Дадохме зелена светлина за създаването на постоянна кръгла маса", заяви Матео Салвини на пресконференция след завършилата днес тридневна среща с колегите му от групата в Милано, Северна Италия.

"Така не се нуждаем от още други официални срещи, тъй като при спешна необходимост можем да разговаряме и по телефона", каза Салвини, като подчерта, че атаките в Червено море представляват сериозен икономически проблем.

Заради рисковете при преминаването през Червено море "преходите през африканския континент са се увеличили със 130%, като времето за достигане на крайната дестинация се е удължило с най-малко десет дни", което повишава разходите за превоз на контейнери, отбеляза той и допълни:

"Проблемът е, че тези разходи се прехвърлят върху потребителите".

В заключителното изявление от срещата, Г-7 призова хусите да прекратят незабавно нападенията срещу търговски кораби, а Иран - да се въздържа да оказва подкрепа на хесите и да не допуска такива нападения.

От началото на войната през октомври 2023 г. между Израел и палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа йеменските хуси, които твърдят, че действията им са израз на солидарност с палестинците в Газа, извършиха десетки нападения срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив, възпрепятствайки световната морска търговия в този стратегически район.

Атаките доведоха до скок в разходите за застраховки на корабите, преминаващи през Червено море, и принудиха множество корабни компании да предпочитат много по-дългия преход около южния край на африканския континент.

Вашингтон - главният съюзник на Израел - създаде през декември миналата година многонационална коалиция "за защита" на морския трафик, но не успя да спре нападенията, припомня АФП.

Освен Италия в Г-7 влизат също САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония.