Търговски кораб е бил поразен от ракета в Червено море днес, съобщи Британската организация за морски търговски операции (UKMTO), цитирана от Ройтерс.

Агенцията уточнява, че според подадения доклад има известни щети. Ракетата е ударила търговския кораб на 76 морски мили (около 140 километра) западно от главния пристанищен град на Йемен - Ходейда.

Екипажът на кораба обаче е в безопасност и плавателният съд е поел към следващото пристанище по курса си.

"Има известни щети. Екипажът обаче е невредим", се казва в съобщението на организацията.

Британската агенция за морски търговски операции вече съобщи за инцидент рано тази сутрин във водите на Червено море, на 50 морски мили (близо 100 километра) югозападно от Ходейда.

"Две ракети са прелетели над кораба, информираха от екипажа. Няма докладвани щети по плавателния съд", информира агенцията от Великобритания.

Централното командване на американската армия (СЕНТКОМ) съобщи вчера, че въоръжените сили на САЩ са унищожили девет противокорабни ракети и два дрона на контролираната от бунтовниците хуси територия, предаде Ройтерс и БТА.

Армията на САЩ добави, че йеменските бунтовници хуси са изстреляли две противокорабни балистични ракети от Йемен по посока на Аденския залив и две ракети към Червено море. Няма данни за пострадали американски военнослужещи или от екипажи на кораби на коалиционни партньори в мисията по защита на търговски плавателни съдове.

Тя започна в Червено море под името "Пазител на благоденствието" по предложение на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, припомня Ройтерс. ЕС също провежда своя операция под името "Аспидес".

В същото време лидерът на бунтовниците хуси Абдул Малик ал Хуси, обяви, че нападенията на групировката му срещу кораби в региона ще се увеличат, информира Ройтерс.

"Нашата основна битка е да попречим на кораби, свързани с Израел, не само да преминават през Арабско море, Червено море и Аденския залив, но и да се отправят през Индийския океан към нос Добра надежда. Това е една голяма стъпка и ние вече започнахме да ориентираме операциите си в тази посока", каза Абдул Малик ал Хуси в излъчена в телевизионен ефир реч.

Той добави, че откакто хусите са започнали нападенията си над кораби в Червено море в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа срещу Израел, са загинали 34 негови бойци.