Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) е извършил симулация на нападение срещу израелска военновъздушна база по време на учение, използвайки на ракети със среден обсег, предадоха ДПА и БТА, позовавайки се на ирански медии.

Военноморските сили в Оманския залив са изстреляли няколко от ракетите по тестови цели, разположени в пустинята в централната част на Иран. Целта на военните маневри е била да се упражнява нападение срещу израелската военновъздушната база "Палмахим", разположена южно от Тел Авив.

Авиобазата е основен оперативен център за военната кампания на Израел в ивицата Газа, която има за цел да унищожи подкрепяната от Иран палестинска групировка "Хамас", считана за терористична от Съединените щати и Европейския съюз.

Иранските медии съобщават, че ракетите са били предимно от типа "Фатех" и "Емад", които имат обсег на действие от около 1700 км.

Държавната новинарска агенция ИРНА публикува видеозапис на ракетните изстрелвания, които бяха извършени и с помощта на военния кораб "Шахид Махдави" (IRGC-N Shahid Mahdavi).

"Шахид Махдави" е бивш контейнеровоз, който бе преоборудван и представен отново преди около година. Той се използва като плаваща база на КГИР и разполага с множество пускови установки за безпилотни самолети и ракети, отбелязва ДПА.