Предложението на руския президент Владимир Путин за спиране на огъня в Украйна и за замразяване на военните действия е било отхвърлено от САЩ, след като двете страни са осъществили контакт чрез посредници, съобщиха за Ройтерс трима руски източници, цитирани от БТА.

Това се случва в навечерието на втората годишнина от началото избухването на най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война и показва колко раздалечени остават в позициите си двете най-големи ядрени сили в света, отбелязва агенцията.

Американски източник отрече да е имало официален контакт с руски представители и каза, че Вашингтон не би се ангажирал с разговори, които не включват Украйна.

Путин е изпратил сигнали до Вашингтон през 2023 г. чрез обществени или частни посредници, включително чрез арабските партньори на Москва в Близкия изток и други, че е готов да обмисли спиране на огъня в Украйна, казаха руските източници. Руският президент предлагал замразяване на конфликта на сегашните линии, но не искал да отстъпва която и да е украинска територия, контролирана сега от Русия. Някои в Кремъл възприемали тези изпратени сигнали като най-добрия път към постигането на някакъв вид мир.

"Контактите с американците не доведоха до нищо", каза пред Ройтерс руски източник, пожелал анонимност, който е запознат с разговорите, водени в края на 2023 г. и началото на 2024 г.

Друг руски източник, запознат с осъществените контакти, посочи пред агенцията, че САЩ са предали на Москва чрез посредници, че няма да обсъждат възможно спиране на огъня без участието на Украйна и така контактите са се провалили.

Трети запознат руски източник каза: "Всичко пропадна с американците", които по думите му не искали да притискат Украйна.

Тези разкрития идват в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън от месеци настоява и двете камари на Конгреса да одобрят повече помощ за Украйна, но се сблъсква с опозицията от страна на привържениците на фаворита за президентска номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Кремъл, Белият дом, Държавният департамент на САЩ и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) отказаха коментар пред Ройтерс.