Иранският президент Ебрахим Раиси призова днес Израел да бъде изключен от ООН, в реч в деня, когато се отбелязва 45-ата годишнина от Ислямската революция с митинги в Техеран и други големи ирански градове, предаде Франс прес.

Подкрепата за палестинската кауза, съчетана с критика към западните държави, начело със САЩ, беше основната тема на тазгодишните традиционни чествания, посветени на годишнината от революцията от 1979 г.

"Предлагаме ционисткото образувание да бъде изключено от ООН", заяви Раиси, визирайки Израел - държава, която Иран не признава.

Защото "това, което се случва днес в Газа, е престъпление срещу човечеството, а поддръжниците на този престъпен режим са САЩ и някои западни държави", добави той по време на речта си пред хиляди хора, събрали се на площад "Азади" ("Свобода") в столицата в този празничен ден.

Иранският президент обвини Израел, че е "нарушил 400 декларации, резолюции и споразумения", постигнати в рамките на "международни организации".

Иран е един от основните поддръжници на "Хамас" във войната, която започна на 7 октомври с безпрецедентно нападение на палестинското движение в южната част на Израел, при което загинаха над 1160 души, повечето от които цивилни, според официални израелски данни.

На площад "Азади" в Техеран събралите се хора размахваха портрети на върховния лидер аятолах Али Хаменей, на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни и на популярния генерал Касем Солеймани, убит при американски удар с дрон в Багдад през януари 2020 г.

Сред лозунгите бяха "Смърт за САЩ", "Смърт за Израел" и "Смърт за Великобритания" - основните противници на Ислямската република от 1979 г. насам, посочва АФП.

Някои демонстранти дори изгориха американски и израелски флагове, често срещана практика при проправителствени митинги.

Държавните медии излъчиха кадри, на които демонстранти носят чучело на израелския премиер Бенямин Нетаняху, закачено на бесилка, посочва Ройтерс.

Шествията тръгнаха от няколко места и се събраха на обичайното място - централния площад "Азади". Държавните телевизии излъчиха кадри, на които показваха множество хора в различни градове и села, като медиите твърдяха, че "милиони са взели участие в митингите" в цялата страна.

По време на честванията военните показаха част от ракетния си арсенал, сред който бяха и балистичните ракети "Хадж Касем" (Генерал Касем) и "Саджил", както и сателитния носител "Симург". Ракетите бяха изложени на площада "Азади" и редица хора си направиха снимки с тях.

По време на тържествата парашутист скочи от самолет, развявайки палестинското знаме.

В големите градове имаше засилено присъствие на силите за сигурност, посочва Ройтерс.