Иран се е съгласил да обезщети семействата на чуждестранните граждани, загинали при свалянето по погрешка на украински пътнически самолет край Техеран през януари, съобщи днес шведският министър на външните работи Ан Линде, цитирана от Франс прес.

Иран и различните засегнати страни "подписаха принципно споразумение" и "няма никакво съмнение", че Техеран ще плати, въпреки че точната сума предстои да се обсъди, каза Линде.

Засега информацията не е потвърдена от иранска страна.

Всички 176 човека на борда на украинския "Боинг" загинаха при свалянето му от иранската противовъздушна отбрана. Те бяха основно канадски граждани от ирански произход, но имаше също афганистанци, британци и 11 украинци.

Загинаха и 17 шведи или хора с разрешително за пребиваване в скандинавската страна.

Самолетът се разби на 8 януари. Три дни по-късно иранските въоръжени сили признаха, че са свалили по погрешка украинския "Боинг" малко след като е излетял от Техеран за Киев. Системата за опознаване взела украинския самолет за крилата ракета и последвало изстрелване на ракета от системата за противовъздушна отбрана.

В края на миналия месец Иран поиска официално съдействието на френското Бюро за разследвания и анализи за извличане на данните от черните кутии на самолета.