Страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) би трябвало да наложат санкции на Израел и да обявят за персона нон грата всички израелски посланици, заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Ройтерс.

В саудитския град Джеда се провежда извънредна среща на ОИС, на която се обсъжда ескалацията на конфликта между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас". При експлозия в болница в Газа снощи загинаха стотици палестинци.

Контролираните от "Хамас" власти в ивицата Газа заявиха, че взривът е резултат от израелски въздушен удар. Израел обаче каза, че експлозията е била причинена от заблудена ракета, изстреляна от палестинската групировка "Ислямски джихад".

"Външният министър (на Иран) призовава за налагане на незабавно и пълно ембарго на Израел от всички ислямски страни, включително петролни санкции, в допълнение към прогонване на посланиците, ако са били установени отношения с ционисткия режим", пише в изявление на иранското външно министерство.

Амир Абдолахиан призова освен това да бъде създаден екип от ислямски правни експерти, които да документират потенциални военни престъпления, извършени от израелци в Газа.

Иран няма дипломатически връзки с Израел.