Иранската Революционна гвардия потвърди, че е провела военни учения в Персийския залив този уикенд. Целта им била отговор на "евентуални заплахи" от врагове, предаде Ройтерс. От Гвардията отчетоха успешното провеждане на ученията, като подчертаха необходимостта от поддържане и подобряване на готовността за отбрана и сигурността в Залива и Ормузкия проток.

Иран провежда това военно учение всяка година, но през есента. Официални американски представители алармираха преди няколко дни, че маневрите с участието на "рояк от 100 бойки кораба" са изтеглени по-рано, вероятно поради неотдавнашните взаимни заплахи между президентите Доналд Тръмп и Хасан Рохани.

"Знаем за увеличаването на иранските военноморски операции в Арабския залив, пролива Ормуз и Оманския залив, и ще продължим да работим с нашите партньори, за да гарантираме свободата на корабоплаването и свободната търговия по международните водни пътища", каза миналата седмица Бил Ърбан, говорител на Централното командване на САЩ.

В района в момента плават американски, френски и британски бойни кораби. 10 американски патрулни кораба са базирани в Бахрейн в състава на 5-и американски флот.

Първа жертва по време на протестите

Междувременно участник в протестите в Иран бил е застрелян в петък от преминаваща кола в град Карадж, западно от столицата Техеран, предаде ДПА, като се позова на иранската агенция Фарс.

Въоръжените хора в колата не са били нито от полицията, нито от друга служба за сигурност. Няма официално потвърждение за смъртния случай.

Демонстрациите в Иран са срещу икономическата криза, изострена от американските санкции. Миналата седмица медиите за първи път съобщиха за протестите, които дотогава се обсъждаха в социалните медии. Появиха се видеозаписи на протести със стотици и може би хиляди участници.

Агенция Фарс съобщава за 20 арестувани протестиращи в Карадж.