Задържането на петролния танкер "Стена Имперо" току-що беше отменено, съобщи Техеран, намеквайки за предстоящо отплаване на плавателния съд, държан повече от два месеца в Иран, предават Франс прес и БТА.

"С помощта на министерството на външните работи и със сътрудничеството на съдебната власт и пристанищната и морска администрация днес беше финализирана отмяната на задържането на кораба "Стена Имперо", съобщи в Туитър Абас Мусави, говорител на външното ведомство.

"Но (съдебното) дело за определени престъпления и щети, нанесени на околната среда (които Иран предявява на петролния танкер) остава отворено", се казва още в съобщението.

"Капитанът и собственикът подписаха писмено задължение, с което приемат (предварително) присъдата, която ще бъде постановена в края на съдебното производство", обяви още Мусави.

Техеран беше обявил в понеделник, че "Стена Имперо" - шведски петролен танкер, плаващ под британски флаг, задържан на 19 юли в Ормузкия проток от Гвардейците на ислямската революция - идеологическата армия на ислямската република, вече "може да се движи свободно".

Шведската компания "Стена Булк", собственик на кораба, съобщи снощи, че петролният танкер продължава да е закотвен до пристанището на южния град Бандар Абас.

Генералният директор на компанията Ерик Ханел отрече също и информацията, дадена по-рано от специализирания сайт TankerTrackers ("ТанкерТракърс"), който следи движението на танкери в цял свят, че "Стена Имперо" вече не е на котва.

"С нетърпение очакваме пристанищният контрол да даде разрешение на кораба да отплава", заяви той.

Иранските власти твърдят, че танкерът е пренебрегнал зов за помощ и е изключил транспондера си след сблъсък с риболовен плавателен съд. Седем от 23-е членове на екипажа на "Стена Имперо" бяха освободени от Иран на 4 септември.

Задържането на танкера стана 15 дни след задържането на иранския танкер "Грейс 1" край Гибралтар по подозрение, че превозва петрол за Сирия в нарушение на европейските санкции срещу Дамаск. След като на 15 август получи разрешение да отплава, "Грейс 1", преименуван на "Адриан Даря 1", напусна Гибралтар на 18 август под ирански флаг, въпреки отправеното в последната минута искане на САЩ задържането му да бъде продължено.