Франция, Великобритания и Германия обвиниха директно Иран за нападението срещу саудитски петролни съоръжения на 14 септември. Световните сили призоваха Техеран да се съгласи да преговаря за своите ядрени и ракетни програми и въпросите на регионалната сигурност, предават БТА и Ройтерс. 

Иран изключва възможността за договаряне на нова сделка със световните сили, след като европейските партньори не изпълняват своите ангажименти съгласно ядреното споразумение от 2015 г., в отговор заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Парализата на трите европейски страни да изпълнят своите задължения без разрешението на САЩ е ясна от май 2018 г. . . . Няма да има нова сделка преди изпълнението на сегашната", заяви той в Туитър.

"Дойде времето Иран да приеме дългосрочна рамка за преговори за своята ядрена програма, а също за въпросите на регионалната сигурност, които включват неговите ракетни програми", заявиха Франция, Германия и Великобритания в съвместно изявление.

"За нас е ясно, че Иран носи отговорност за това нападение. Няма друго правдоподобно обяснение", заявиха те.

Френският президент Еманюел Макрон, британският министър-председател Борис Джонсън и германската канцлерка Ангела Меркел се срещнаха в ООН, за да съгласуват своята стратегия за Иран. Трите европейски страни, които участват в споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г., се опитват да спасят сделката и да намалят напрежението между Вашингтон и Техеран. Франция и Германия за първи път обвиниха Иран за нападението в Саудитска Арабия. Премиерът на Великобритания направи това по-рано вчера.

Париж, Берлин и Лондон заявиха, че остават обвързани с ядреното споразумение, но поискаха Иран да се върне към пълно спазване на своите ангажименти, след като отстъпи от някои от тях.

"Ние сме ангажирани да продължим нашите дипломатически усилия за създаване на условия и улесняване на диалога с всички съответни партньори, заинтересовани от намаляване на напрежението в Близкия изток", казаха те.

Саудитска Арабия и САЩ също обвиняват Иран за нападението на 14 септември. Техеран отрича да е замесен.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поеха отговорност за атаката, но анализатори казват, че използваните крилати ракети не са имали такъв обхват, че да са били изстреляни от Йемен, посочва Асошиейтед прес.

Междувременно иранският президент Хасан Рохани пристигна в САЩ. Той подчерта, че посланието на Иран към света е "мир и стабилност". Рохани ще участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде Ройтерс, като се позова на агенция ИРНА.

"Нашето послание към света на срещата на ООН е мир, стабилност, а също така искаме да кажем на света, че положението в Персийския залив е много деликатно", заяви Рохани по време на визитата си.