Говорителят на иранското правителство Али Рабией заяви днес, че танкерът, плавал под британско знаме и задържан през юли в Ормузкия проток, вече "може да се движи свободно", предаде Франс прес.

Танкерът бе задържан с 23-членен екипаж на борда; седем души бяха освободени на 4 септември, напомня АФП.

"Юридическата процедура приключи и условията за освобождаване на петролния кораб са изпълнени, съответно танкерът вече може да се движи свободно", каза на пресконференция говорителят по повод кораба "Стена Имперо". Той не уточни кога ще отплава танкерът.

"Стена Имперо", дълъг 183 метра, бе задържан на 19 юли от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и откаран в южното пристанище Бандар Абас. Иранските власти обвиниха кораба, че е пренебрегнал зов за помощ и е изключил транспондера си след сблъсък с риболовен плавателен съд.

Часове преди задържането на шведския танкер гибралтарски съд заяви, че удължава ареста на иранския петролен кораб "Адриан Даря 1", наричан доскоро "Грейс 1", задържан на 4 юли по подозрение, че се е отправил към Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Техеран обаче увери, че задържането на "Стена Имперо" не е ответна мярка.

Гибралтарските власти освободиха иранския танкер на 15 август, след като получиха уверения от Иран, че плавателният съд няма да стовари в Сирия наличните на борда 2,1 милиона барела петрол. Корабът напусна Гибралтар на 18 август, въпреки че САЩ в последния момент поискаха арестът му да бъде продължен.