Американският президент Барак Обама изпитва неудобство заради сенаторите от Републиканската партия, пратили писмо до иранските ръководители, в което ги предупреждават, че последната дума по бъдещо ядрено споразумение има Конгресът, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Чувствам се неудобно заради тях", каза Обама в интервю със съоснователя на медийна група "Вайс" (Vice) Шейн Смит, което ще бъде публикувано в понеделник, но откъси от което бяха разпространени днес.

Обама казва, че е смаян, че републиканските му опоненти са изпратили писмо до иранския върховен водач аятолах Али Хаменей, който според тях е заклет враг на САЩ.

"Основният им аргумент е: не преговаряйте с нашия президент, тъй като не можете да му вярвате, че ще приложи споразумението", отбелязва Обама, определяйки постъпката им като "почти безпрецедентна".

След 18-месечни преговори Иран и групата "5+1" (САЩ, Великобритания, Русия, Китай и Франция плюс Германия) си дадоха краен срок 31 март за постигане на политическо споразумение по ядрената програма на Техеран.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранския външен министър Мохамад Джават Зариф ще се срещнат в неделя вечерта в швейцарския град Лозана, за да подновят разговорите си.