В отворено писмо, адресирано до "ръководителите на Ислямска република Иран" и подписано от 47 от 57-ината сенатори републиканци, се казва, че само Конгресът разполага с властта да отмени окончателно американските санкции (срещу Иран).

Посланието, написано от сенатора новобранец от Арканзас Том Котън, изнася урок по американско конституционно право на Техеран, в който е обяснена разликата между ратифициран от Конгреса договор и обикновено споразумение, одобрено от президента на САЩ, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обама има правото да спре временно действието на санкциите, но неговият приемник може да ги възстанови "с едно драсване на химикалката", защото всяко споразумение, което не бъде одобрено от Конгреса, остава в областта на изпълнителната власт, пишат те в писмото.

Късно снощи вицепрезидентът Джо Байдън с осъдителен тон написа в комюнике, че през 36-годишната си парламентарна кариера никога не е виждал сенатори да предупреждават чуждестранен лидер, че американският президент нямал власт да сключи споразумение.

"Писмото, което изрично цели да отслаби президента в момент на чувствителни международни преговори, е непристойно за една институция, която тача толкова много", каза Байдън.