Иракският парламент прие днес оставката на правителството на премиера Адел Абдел Махди, предадоха световните агенции.

Франс прес отбелязва, че това е станало, след като над 420 души бяха убити от началото на протестите в страната преди два месеца, които при това са продължили и днес.

От всички 329 депутати в залата присъстваха 241. Когато председателят на парламента Мохамед ал Халбуси прочете писмото с оставката на премиера, нито един от тях не се обяви против, съобщи ТАСС.

По конституция сега президентът Бархам Салих трябва да възложи в 15-дневен срок формирането на новото правителство на кандидат, предложен от партийния блок, имащ мнозинство в парламента. През това време, но за не повече от 30 дни, кабинетът на Махди ще продължи да изпълнява своите задължения, посочва ТАСС.

Освен оставката на правителството, иракският парламент обсъди на извънредното си заседание и обстановката в южната част на страната, където кръвопролитните сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти продължават и ситуацията е на ръба на хаоса.

Протестите в Ирак започнаха на 1 октомври. Те са насочени срещу влошаването на условията за живот, високата безработица и корупцията.