Хората, занимаващи се с бизнес, избягват да инвестират в Румъния в настоящия период, сочат данните от изследване на "Делойт", предаде БГНЕС. Според него чуждите инвеститори са привлечени от страни като Полша, Чехия, Словакия и Унгария, но не искат да чуват много за Румъния и България, балтийските страни или страните от района на Адриатическо море.
Според специалистите от "Делойт" 79% от инвеститорите се концентрират върху Централна Европа, 8% са привлечени от страните от бивша Югославия, а само 5% се интересуват от Румъния и България. Други 3% проявяват интерес към балтийските страни.
"Фондовете, които вече са в региона, са запознати много добре с реалността. За международните инвестиционни фондове Румъния все още е изправена пред големи проблеми", заяви Хайн ван Дам, финансов съветник на "Делойт" за Балканския регион. Според него общото впечатление е, че инвестициите в региона са твърде рисковани, факт, който в сегашния момент не е предимство, така, както беше в предходни години.
"Една от основните причини за намаления интерес към Румъния е свързана с ускореното разваляне на икономическия климат. Към това може да се добавят и твърде високите очаквания на търговците по отношение на цените, очаквания, които са много по-големи, отколкото в страните в Централна Европа", заяви Кристиян Наку, зам. -председател на регионалния инвестиционен фонд Enterprise Investors.
Голямото разминаване между търсенето и предлагането на местния пазар се отбелязва и от Хайн ван Дам: "Или западноевропейците ще констатират, че Румъния не е изпаднала в пропаст, така, както смятах аз, и ще приемат да купуват на по-високи цени, или местните предприемачи ще намалят претенциите си. Иначе местният пазар ще остане блокиран. Не смятам обаче, че ще видим реализацията на големи сделки по-рано от следващата година".
С по-голямо доверие се ползват Полша и Чехия, тъй като са приели и приложили навреме реформите и адекватните мерки за сегашната икономическа ситуация. Словакия има преимущество след присъединяването си към еврозоната, което придава на страната стабилност и предвидимост.