Руският външен министър Сергей Лавров е информирал в телефонен разговор държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за намерението на Москва да се обърне към съд във връзка с противоправните действия на Вашингтон по отношение на руската дипломатическа собственост, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС и БТА.

При обсъждането на двустранните отношения Лавров посочил, че "завземането от американските власти на руска дипломатическа собственост в САЩ е най-грубо нарушение на международно-правните норми".

По-рано руският президент Владимир Путин обяви на пресконференция в Сямън, Китай, след срещата на върха на страните от БРИКС, намерението на Москва да задейства съдебни процедури във връзка с противоправните действия на Вашингтон.

Той каза, че е поръчал на руското външно министерство да се обърне към съда, като добави: "Нека да видим как ефективно работи прехвалената американска съдебна система".

По същия повод говорителят на Путин - Дмитрий Песков, каза че руското външно министерство ще изпрати иска за дипломатическите имоти на Русия в такъв съд, в който разглеждането му ще позволи интересите на Москва да бъдат защитени най-ефективно.

Представителят на Кремъл не каза конкретно кои обекти ще бъдат включени в съдебния иск и добави, че над този въпрос ще работят юристите.