Предприемачът Илон Мъск каза, че изпраща в Тайланд инженери от две от своите компании, за да се опитат да помогнат за изваждането на младежки футболен отбор, блокиран в наводнена пещера, предаде Асошиейтед прес.

Мъск обяви това в Туитър, след като друг потребител на социалната мрежа го помоли да помогне на 12-те момчета и техния треньор, които са под земята от почти две седмици.

Мъск каза, че компанията му "Боринг", която копае тунели за модерни транспортни системи, е придвижила георадар и е обсъждала идеи за изграждане на въздушен тунел.

Той заяви, че инженери от компаниите му "Боринг" и "Спейс екс" трябва да пристигнат на мястото, за да преценят сложността на евакуацията.

Тайландските власти, които ръководят операцията за спасяване на 12-те момчета и техния треньор, заявиха, че разполагат с "ограничено време", за да ги извадят от наводнената пещера.

"Не можем повече да чакаме всички условия (да бъдат налице), защото обстоятелствата ни притискат.

Първоначално мислехме, че момчетата могат да останат в безопасност в пещерата за известен продължителен период, но обстоятелствата се променят. Разполагаме с ограничено време", каза командирът на тайландските морски тюлени.

Кислородът под земята намалява, а спасителни работници се опитват да изградят тръбопровод за доставяне на кислород в пещерните камери в допълнение към кислородните бутилки, използвани от водолазите.

Властите бързат да изпомпат водата от пещерата, преди нови бури в идните дни отново да повишат водното ниво.

В този случай обаче гмуркането ще бъде единственият възможен начин за бягство, макар специалисти да предупреждават, че това е изключително опасно, дори за хора с опит.

Водолазите, участващи в спасителните дейности, продължават да са оптимисти, че операцията за подводно спасяване все още е възможна въпреки смъртта на бивш тайландски морски тюлен, умрял поради недостиг на кислород, посочва ДПА.

Снимка: БТА

Водолазът е загинал днес, докато поставял кислородни бутилки в пещерата при приготовленията за спасителната операция. Не е ясно дали кислородната му бутилка се е повредила или кислородът в нея е свършил.

Датски водолаз изрази увереност, че момчетата и техният треньор ще могат да изплуват. По думите му те трябва да научат някои основни умения. "Вярвам, че е възможно всичките 13 да излязат", каза той, след като беше попитан дали някакви деца са в състояние да се справят с изтощителното пътуване за излизане от пещерата, което отнема на тренирани морски тюлени около шест часа.

Финландски водолаз от екипа от тайландски и международни спасители заяви, че условията в пещерата "са по-добри отвсякога в момента".

Спасители също така проучват района над пещерата, търсейки евентуални процепи или места, където може да бъде пробит тунел, по който да бъдат извадени момчетата и техният треньор.

Снимка: БТА