Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че не изключва възможността разбилият се онзи ден в Иран украински самолет да е бил поразен от ракета, предаде Асошиейтед прес.

"Хипотезата за ракетата не се изключва, но до момента тя не е потвърдена", написа Зеленски в пост във Фейсбук. Президентът отново призова всички международни партньори и особено САЩ, Великобритания и Канада да предоставят данни и доказателства, свързани с катастрофата. Той обяви също, че планира да обсъди този следобед разследването на катастрофата с американския държавен секретар Майк Помпейо.

Западни лидери казаха, че самолетът изглежда е бил непреднамерено улучен от ракета "земя-въздух" край Техеран само часове след като Иран изстреля балистични ракети по две американски бази в Ирак, отмъщавайки за убийството на ключов генерал при американски въздушен удар.

Иранските власти отхвърлиха версията за ракетната атака, но поканиха американската агенция, разследваща подобни катастрофи, да се включи в разследването.

Иран заяви днес, че може със сигурност да потвърди, че украинският боинг не е бил улучен от ракета. "Едно е сигурно - този самолет не е бил поразен от ракета", заяви на пресконференция в Техеран ръководителят на Иранската организация за гражданска авиация Али Абедзаде, цитиран от Франс прес.

Абедзаде каза, че Иран иска сам да свали информацията от черните кутии, но ако се нуждае от помощ, ще се обърне към Русия, Канада, Франция или Украйна. Според ирански представители от гражданското въздухоплаване разследването на причините за катастрофата може да продължи една или две години, предаде Ройтерс.

Иранците вече допуснаха украинските разследващи до отломките на самолета и късно вчера те ги проучиха, съобщи канцеларията на украинския президент. В изявлението се подчертава, че разследването е на твърде ранен етап, за да бъдат разкрити конкретни подробности, а също, че е взета ДНК от роднини на загиналите в катастрофата украинци, за да бъдат идентифицирани телата, отбелязва АП.

Франция заяви, че е готова да окаже съдействие в разследването на катастрофата, заяви днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Ройтерс. "Много важно е да се даде възможно най-голяма яснота за случилото се и това да стане възможно най-бързо, каза Льо Дриан пред радио Ер Те Ел.

Вчера иранският представител в Международната агенция за гражданска авиация към ООН Фархад Парвареш каза, че Франция също може да участва, тъй като е една от страните, където са произведени двигателите на самолета.

Техеран покани и "Боинг" да участва в разследването.

Швеция настоява за "бързо, щателно и прозрачно разследване" след изявленията, че разбилият се в Иран украински пътнически самолет може да е бил улучен от ракета, заяви шведският премиер Стефан Льовен, предаде ДПА. Снощи Льовен разговаря с канадския си колега Джъстин Трюдо и двамата бяха единодушни, че е необходимо задълбочено и подробно разследване и че трябва да се даде възможност на засегнатите страни да участват в разследването с експертния си опит.

При катастрофата в сряда загинаха всичките 176 души на борда. Сред жертвите има граждани на Иран, Канада, Украйна, Швеция, Афганистан, Германия и Великобритания.